Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν κοινό τόπο

«Τίποτα δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Αντρέας Σόιερ, αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU-SPD), τόνισε ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων «είναι σε δράση, είναι στη διαδικασία».

NewsRoom 10/01/2018 | 10:58

Υπάρχει μια ομάδα διερευνητικών συνομιλιών, η οποία διαπραγματεύεται με έναν στόχο, μία βούληση και σοβαρότητα, πρόσθεσε ο κ. Σόιερ, πάντως διευκρίνισε ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο «προσωρινά» αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο που επικαλείται ο όμιλος ΜΜΕ RedaktionsNetzwerk, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την υποδοχή εξειδικευμένων μεταναστών και την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί ελκυστικότερη για το διεθνές εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.

Επιπλέον, έχει επιτευχθεί πρόοδος στους τομείς των δημοσιονομικών και του κλίματος, όπως και στην παροχή κινήτρων για την μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, όμως διαπιστώνονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση,τα κόμματα έχουν ακόμη συμφωνήσει για την επένδυση 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025, αλλά και για την διατήρηση των επενδύσεων σε ομοσπονδιακούς δρόμους, σιδηροδρόμους και υδάτινους δρόμους τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο. Τα κόμματα φέρονται μάλιστα να συμφώνησαν και να εμποδίσουν οποιονδήποτε περαιτέρω περιορισμό κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, αντίθετος στο ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίστηκε ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του SPD, σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

«Η φαντασία μου δεν φτάνει μέχρι την υποστήριξη ενός νέου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τα επιχειρήματα της νεολαίας του κόμματος εξακολουθούν να ισχύουν και υποστηρίζονται και από τη βάση του. Επομένως, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι για συζήτηση η δυνατότητα της υποστήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών» είπε ο Κιούνερτ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων ο ίδιος είπε: «H νεολαία του κόμματος δεν μπορεί να δεχτεί να βρίσκονται λύσεις μόνο για τους εξειδικευμένους επαγγελματίες από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο δεν καταπολεμά το πρόβλημα στον πυρήνα του. Σε ότι δε αφορά στην επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, το SPD δεν θα πρέπει να υποχωρήσει από τη θέση του να επιτραπεί και πάλι».