Χρήμα στην αγορά και μπούσουλας για τη διευθέτηση του χρέους τα κέρδη της συμφωνίας με τους δανειστές

Σε σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προέκυψαν από τη χθεσινή μαραθώνια και -για μια ακόμα φορά- κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκεσαν περίπου 11 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε ουκ ολίγες φορές το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ – Βερολίνο.

57457c381dc524b43b8b45e3

Όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση τα μηνύματα που εκπέμψει όλες οι πλευρές το τελευταίο διάστημα, η αξιολόγηση έκλεισε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Συγκεκριμένα, τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημαντικό μέρος των χρημάτων της δόσης δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. «Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα “πέσουν” στην αγορά» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, τέθηκε όριο και στο ύψος της καταβολής των δόσεων. Ειδικότερα, πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, επισημαίνουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. «Στη συνέχεια, ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP» λένε και προσθέτουν πως «το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους. Η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία και αυτός θα κινείται σε τρία επίπεδα: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Αναφορικά με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους, ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

«Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους» καταλήγουν.

Θετικά μηνύματα από το διεθνή Τύπο

Θετική ήταν η υποδοχή στα ξένα πρωτοσέλιδα για τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια “συνολική” συμφωνία για το ελληνικό χρέος», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη», σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί. Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να φτάσουν σε μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».

«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

«H Eυρωζώνη έδωσε την μέχρι τώρα ισχυρότερη δέσμευσή της για ελάφρυνση χρέους σε μία συμφωνία που οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτηρίζουν καθοριστική που διασφάλισε τη δέσμευση του ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα» γράφει το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

«Η συμφωνία χρειάστηκε 11 ώρες περίπλοκων συνομιλιών αντί για την εύκολη έγκριση που αρχικά αναμενόταν όμως, δεδομένου του άσχημου κλίματος μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, η συμφωνία θεωρείται μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» αναφέρει από την πλευρά του το Associated Press.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung βάζει τίτλο στο κεντρικό της σχόλιο για τη συμφωνία «νέα χρήματα για την Ελλάδα, να που γίνεται. Όταν όλοι κάνουν υποχωρήσεις, στο τέλος βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» γράφει η εφημερίδα.

Το άρθρο γράφει μάλιστα ότι «έχουμε μάθει εδώ και χρόνια ότι η Αθήνα κινείται πάντα μόνο όταν της τελειώσουν τα χρήματα, αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα τήρησε την δική της πλευρά της συμφωνία πριν την απειλή χρεοστασίου».

ΝΔ: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, που οδήγησε στο αποτέλεσμα του Eurogroup, αποδίδει η ΝΔ με ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη”, και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. Τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.