Το ξήλωμα μνημείου του ΕΑΜ ζητούν φασίστες στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με τις πλάτες της ΝΔ

Ο αγώνας για απελευθέρωση και κατά του φασισμού ενοχλεί...

ek eam

Οι επικεφαλής δύο παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πρότειναν να ξηλωθεί η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, υποστηρίζοντας πως η πόλη δεν απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΑΜ, όπως αναγράφεται.

Το «ξήλωμα» ζήτησε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, επαναλαμβάνοντας το ανιστόρητο κλισέ -που είχε υποστηριχτεί και από τον βουλευτή της Ν.Δ., Στράτο Σιμόπουλο- ότι δήθεν οι Γερμανοί απλώς… αποχώρησαν, έφυγαν μόνοι τους από την πόλη.

Τον ξεπέρασε όμως, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας, ο οποίος επικαλέστηκε τα απομνημονεύματα του χιτλερικού υπουργού Αλμπερτ Σπέερ, ενώ ζήτησε ανάμεσα σε άλλα να μην ονομάζονται τα στρατεύματα ναζιστικά, αλλά απλώς γερμανικά ή βουλγαρικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, που μεταξύ άλλων αποκάλεσε τον Κουριαννίδη φασίστα και κρυπτοχρυσαυγίτη -υπενθυμίζουμε πως την τελευταία φορά που είχε μιλήσει με πολιτικούς χαρακτηρισμούς για τους νεοναζί της χρυσής αυγής, είχε καταδικαστεί.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε πως «ενώ στην πόλη γιορτάζαμε το φως (σ.σ. εννοώντας την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου), στο συμβούλιο τρύπωσε το σκοτάδι» και επικαλέστηκε κείμενο του δημοσιογράφου-ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου, μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων της 30ής Οκτωβρίου, που σχολιάζοντας την αντιεαμική επιχειρηματολογία έγραφε σαρκαστικά πως «…οι Γερμανοί φύγανε ως τουρίστες και οι νεκροί στο Σέδες και το Δερβένι ήταν απλά τροχαία ατυχήματα».

Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας -ο πατέρας του οποίου μάλιστα είχε καταδικαστεί από μετεμφυλιακά έκτακτα στρατοδικεία- αρκέστηκε να κάνει επικλήσεις της ενότητας που εκπέμπει ο εορτασμός της επετείου και σχολίασε γενικά ότι «δεν πρέπει να ανταλλάσσονται ύβρεις στο δημοτικό συμβούλιο».

Υπνεθυμίζουμε ότι στον κ. Σιμόπουλο είχε απαντήσει με ανακοίνωση το ΚΚΕ, λέγοντας πως «ο βουλευτής της Ν.Δ. και άλλοι πριν από αυτόν παραχαράσσουν την Ιστορία», αφού «οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ όχι απλά απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, αλλά επίσης διέσωσαν και σημαντικές υποδομές της πόλης, όπως το κεντρικό υδραγωγείο, την Ηλεκτρική, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης», ενώ «ιστορική μαρτυρία για τις απώλειες των ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ στη μάχη του Ωραιοκάστρου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελούν οι τάφοι στα νεκροταφεία της Νέας Σάντας, λίγα χιλιόμετρα από τον χώρο των μαχών όπου όλοι αναγράφουν σαν ημερομηνία θανάτου τις 30 Οκτώβρη 1944».

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…