Newsroom

Newsroom

Ξεσηκωμός των Ρομα σε όλη την Ελλάδα μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό 18χρονου στη Μεσσήνη

Μετά το θανάσιμο πυροβολισμό σε 18χρονο Ρομά την περασμένη Δευτέρα σε σπίτι στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης, ομάδες Ρομά βγήκαν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας.   

5163758

Περίπου 40 Ρομά, ζητώντας δικαιοσύνη για τον 18χρονο-έπεσε νεκρός όταν είχε μπει, μαζί με άλλα δύο άτομα, στο σπίτι ενός 63χρονου, και  ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα τραυματίζοντας θανάσιμα τον 18χρονο- επιτέθηκαν (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) σε αστυνομικούς στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν ομάδες Ρομά, που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του 18χρονου, κλείνοντας δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και βάζοντας φωτιές σε λάστιχα και σε κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με το thebest.gr, υπήρξε ένταση και στην Πάτρα, με Ρομά να επιτίθενται σε φύλακα κτιρίου του Δήμου στο μόλο προκειμένου να εισέλθουν.

Εκτός από τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού Κορινθίας, συγκεντρώσεις από ομάδες ατόμων έγιναν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Γαστούνης, στην περιοχή της Ροδοδάφνης Αιγίου, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στην περιοχή του Ρίου της Πάτρας, στην επαρχιακή οδό Νέας Κίου – Άργους, στην Αργολίδα, στο πρώτο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης, στην Αρκαδία και στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου στη Λακωνία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδες ατόμων απέκλεισαν και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Καλαμάτας, στο ύψος των διοδίων στα Αρφαρά της Μεσσηνίας, ενώ συγκεντρώσεις δίπλα σε αυτοκινητόδρομους πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας, στα Σαγείκα της Αχαΐας, στην Αρχαία Ολυμπία και στα Λαστέικα της Ηλείας, καθώς και στα Εξαμίλια της Κορινθίας.

Αργά το βράδυ, στην κυκλοφορία δόθηκαν όλες οι οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να καθαριστούν οι δρόμοι από καμένα λάστιχα και αντικείμενα, ώστε να παραδοθούν με ασφάλεια στην κυκλοφορία.

Επεισόδια στη Λαμία

Το βράδυ της Παρασκευής (9/10) και στη Λαμία Ρομά επιτέθηκαν με σίδερα και πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα στον κυκλικό κόμβο στην περιοχή της Έκθεσης Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport δύο αυτοκίνητα δέχθηκαν σοβαρή επίθεση το ένα με πέτρες και το άλλο με σιδερένια λοστάρια με αποτέλεσμα σπασμένα τζάμια και φθορές στο αμάξωμα. Μάλιστα στο ένα αυτοκίνητο επέβαινε και μικρό παιδί σε καθισματάκι.

Οι εξαγριωμένοι Ρομά επιτέθηκαν και σε άλλα δύο οχήματα πριν διαλυθούν για να αποφύγουν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Κατά τη φυγή τους προκάλεσαν ζημιές στο περίπτερο έναντι του Εφετείου Λαμίας.