Ξεπουλάει το ΤΑΙΠΕΔ ενεργά στρατόπεδα και Πτέρυγες Μάχης εν αγνοία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Και όμως μόνο στην χώρα της πλήρους παράδοσης στους δανειστές και του απόλυτου παραλογισμού μπορεί και συμβαίνει ακόμα και η…

poleitai

Και όμως μόνο στην χώρα της πλήρους παράδοσης στους δανειστές και του απόλυτου παραλογισμού μπορεί και συμβαίνει ακόμα και η πώληση ενεργών στρατοπέδων της παραμεθορίου και στρατιωτικών αεροδρομίων σε ιδιώτες από το ΤΑΙΠΕΔ, εν αγνοία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των επιτελείων…

Πρόκειται για άλλη μία …”επιτυχία” του Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς αυτό προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, προς απάντηση σχετικού ερωτήματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, το Πεντάγωνο, αλλά και τα Γενικά Επιτελεία, έμαθαν για τη μεταβίβαση ενεργών στρατοπέδων μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ -δηλαδή κατόπιν εορτής…

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

Ο υφυπουργός, στην έγγραφη απάντησή του, επισημαίνει ότι -πέραν του στρατοπέδου της Λίνδου-, τον περασμένο Απρίλιο η Διυπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.

«Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων» κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ».

Ωστόσο, «ο υπόψη έλεγχος καθίσταται δυσχερής, καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής, που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».

Επιστολές σε ΤΑΙΠΕΔ και υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

«Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, το ΥΠΕΘΑ, δια του ΓΕΣ, έχει ήδη αποστείλει επιστολές, από την 18η Αυγούστου 2014, προς το ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ακίνητα που έχει διαπιστωθεί ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΘΑ και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ αιτείται από το ΤΑΙΠΕΔ την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του» υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Ακόμη, ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει παράλληλα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, «στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Φορέων του Δημοσίου και δη Υπουργείου, να μεριμνήσει για τη διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα ακινήτων (ΦΕΚ 1020/Β/25 Απρ. 13)».

«Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ»

«Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας» αναφέρει επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος και εκτιμά ότι, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τα αναφερόμενα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα πλέον.

Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας

Ως προς το στρατόπεδο στη Ρόδο, με άλλο έγγραφό του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει γνωστό ότι, και στην περίπτωση αυτή, το ΓΕΣ και το υπουργείο δεν είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση και γι’ αυτό απέστειλαν επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς και στα εν ισχύ αμυντικά σχέδια και ότι εντός αυτού στεγάζεται Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Με την επιστολή, υπουργείο και ΓΕΣ ζητούν την απαλοιφή από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, του συνόλου της έκτασης του υπόψη ακινήτου και ζητούν επίσης στο εξής να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου» έχουν τονίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα…