Newsroom

Newsroom

Ξεπερασμένες μεθοδεύσεις Μενδώνη που έχει βρεθεί στα σχοινιά

Στο σφυροκόπημα επιστημόνων και συνδικαλιστών η υπουργός Πολιτισμού απάντησε με περίεργες μεθοδεύσεις και εργαλειοποίηση του ΚΑΣ

5137541

Είναι φανερό πια ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση που της έχει ξεφύγει σε πολλά επίπεδα. Από τη μία αλλάζει τη σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) όποτε δεν της αρέσει κάποιο μέλος, απαξιοί να απαντήσει και ειρωνεύεται δημοσιογράφους, δεν ιδρώνει το αυτί της με καταστροφές αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, συναντιέται με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) 24ωρα προτού το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο συζητήσει προσφυγή εναντίον της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και από την άλλη ζητάει από τους διευθυντές των υπηρεσιών να δράσουν σαν κουκουλοφόροι και να της παραδώσουν όσους έκαναν στάση εργασίας για το θέμα των αρχαιοτήτων.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις μιας υπουργού που βάλλεται από παντού και νιώθει να χάνεται το στέρεο έδαφος στο οποίο πατούσε με «επιτελική» χορηγία. Όταν έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλη την επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, τότε η αντίδρασή της ήταν ένα κείμενο από τα μέλη του ΚΑΣ, δηλαδή 13 επιστήμονες που εκφράζουν άποψη υποτίθεται ανεξάρτητη και με επικεφαλής στις υπογραφές την έκφραση της εκτελεστικής εξουσίας, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου.

Σε αυτό το περιβάλλον, στα σχοινιά του ρινγκ, η υπουργός Λίνα Μενδώνη δέχτηκε και την επίθεση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και νήσων. Έδωσε αφορμές η υπουργός με την ανοιχτή επιστολή των 14 του ΚΑΣ, την οποία χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» και «χαριστική βολή στο εναπομείναν κύρος» του γνωμοδοτικού οργάνου.

Συνεχίζουν το σφυροκόπημα δηλώνοντας ότι τους προξενεί «κατάπληξη πως από το συγκεκριμένο κείμενο του επιστημονικού οργάνου απουσιάζει οποιαδήποτε μνεία στη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα του ίδιου του αρχαιολογικού ευρήματος». Μάλιστα από τα μέλη του ΚΑΣ «υιοθετούνται αβάσιμοι και αναληθείς ισχυρισμοί» για τη διαχείριση του μνημειακού συνόλου, ενώ η υπουργός καταφεύγει σε ξεπερασμένες μεθοδεύσεις, «μεταξύ των οποίων και με εκ των υστέρων (αλλά πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης), θεσμικά παράδοξων “συμπληρωματικών” γνωματεύσεων του ΚΑΣ»!

Η υπουργός Μενδώνη είναι σε πανικό και οι κινήσεις της κρίνονται από τους επιστήμονες, τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους πολίτες, στους οποίους ποτέ δεν έχει απευθυνθεί και δεν έχει λογοδοτήσει μέσω εκλογικών διαδικασιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, η πρωτοφανής δημόσια τοποθέτηση των 14 διορισμένων μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με επικεφαλής το πολιτικό πρόσωπο που διευθύνει τις εργασίες του, είναι ίσως η χαριστική βολή στο εναπομείναν κύρος του Συμβουλίου και των ίδιων των μελών του.

Με την ενέργειά τους αυτή, τα μέλη του ΚΑΣ, αποκλίνοντας εκκωφαντικά από τον γνωμοδοτικό ρόλο του οργάνου, συμπράττουν στην διολίσθηση του Συμβουλίου από αμιγώς επιστημονικό που θα έπρεπε να είναι σε πλήρως ελεγχόμενο κυβερνητικό όργανο.

Και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Όπως, άλλωστε, και το εξόφθαλμο γεγονός πως η επιστολή αυτή διανεμήθηκε ως δελτίο τύπου του ίδιου του ΥΠΠΟΑ, την ίδια στιγμή που  βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διένεξη για την τύχη του μοναδικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματος στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Μας προξενεί, μάλιστα, κατάπληξη πως από το συγκεκριμένο κείμενο απουσιάζει οποιαδήποτε μνεία στην μοναδικότητα και την σπουδαιότητα του ίδιου του αρχαιολογικού ευρήματος, για την διάσωση και παραμονή του οποίου στη θέση του έχει κινητοποιηθεί σύμπασα η διεθνής κοινότητα των επιστημόνων που ασχολούνται με τις βυζαντινές αρχαιότητες.
Αντιθέτως, υιοθετούνται αβάσιμοι και αναληθείς ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της διοίκησης της Αττικό Μετρό ΑΕ, που στο σύνολό τους έχουν αντικρουστεί πλήρως με τα νομικά υπομνήματα και τις τεχνικές εκθέσεις διακεκριμένων επιστημόνων και εμπειρογνώμων, που υποβάλλαμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να δεχτεί την αίτησή μας και να ακυρώσει την υπουργική απόφαση για την “απόσπαση/επανατοποθέτηση”. 

Γίνεται σε όλους φανερό πως το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό ΑΕ στο επίδικο ζήτημα επιχειρείται να ξεπεραστεί με την επιστράτευση μεθόδων, μεταξύ των οποίων και με εκ των υστέρων (αλλά πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης), θεσμικά παράδοξων “συμπληρωματικών” γνωματεύσεων του ΚΑΣ.
Το κύρος και το σεβασμό δεν αρκεί να τα επικαλείται κανείς ως θέσφατα εκ προοιμίου. Χρειάζεται να κερδίζονται, να περιφρουρούνται και να επικυρώνονται από την πράξη».

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…