Ξενοφοβικά fake news από τον σεισμολόγο Τσελέντη: Με φωτογραφία από Βηρυττό διασπείρει ψέματα για μετανάστες

Με φωτογραφία κατεστραμμένου ορθόδοξου ναού στη Βηρυττό προσπάθησε να διασπείρει αντιμεταναστευτικό μίσος

2028494

Με μια φωτογραφία ενός ορθόδοξου ναού που έχει υποστεί εμφανείς υλικές ζημιές, ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, επιχείρησε μέσω twitter να κάνει μια ακόμη επίθεση ξενοφοβίας, διασπείροντας όμως χυδαία ψεύδη και δημιουργώντας άκυρες και άκαιρες εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, αναρτώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία στο twitter, έγραψε: «Για να ξεχωρίσετε κάποιοι Έλληνες την διαφορά μεταξύ του ” Φιλοξενώ ” και του ” μου παίρνουν την πατρίδα ” !!!», υποκινώντας εν γνώσει του το μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Μόνο που η φωτογραφία που κατά τον κ. Τσελέντη αποδεικνύει τη διαφορά μεταξύ του «φιλοξενώ» και του «μου παίρνουν την πατρίδα», ήταν από τη… μουσουλμανική Βηρυττό!

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία είναι από το καλοκαίρι του 2020 και απεικονίζει ορθόδοξο χριστιανικό ναό στη Βηρυττό (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι στον Λίβανο, όπως και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες). Ο ναός είναι πράγματι κατεστραμμένος και οι υλικές ζημιές είναι εμφανείς. Μόνο που κανένα «έγκλημα μίσους» δεν είχε προηγηθεί, ούτε κάποια ισλαμική επίθεση κατά χριστιανών. Οι ζημιές οφείλονταν στην τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε πέρσι στο λιμάνι της Βηρυττού, σκορπώντας τον θάνατο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε όλη την πόλη.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για χυδαία παραχάραξη της πραγματικότητας από τον κ. Τσελέντη, αφού πολύ λίγη ώρα μετά την ανάρτησή του, αρκετοί χρήστες επεσήμαναν το ζήτημα σε απαντήσεις του, κάνοντας έκκληση να αφαιρέσει την ανάρτηση, και δημοσιεύοντας την είδηση του 2020 που περιελάμβανε την εν λόγω φωτογραφία από την αγγλόφωνη ιστοσελίδα θρησκευτικού ενδιαφέροντος orthodoxtimes.com

O Άκης Τσελέντης σχεδόν 24 ώρες μετά την αρχική ανάρτηση δεν είχε προβεί σε κάποια κίνηση αφαίρεσής της, ή αποκατάστασης της πραγματικότητας. Βεβαίως αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Ο κ. Τσελέντης, ο οποίος το 2019 ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν κατά την εκτίμησή του για έναν σεισμό, είχε προσπαθήσει και πάλι να χύσει το αντιμεταναστευτικό του δηλητήριο, γράφοντας: «Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για λαθρομετανάστες, επομένως για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους».

Η αυθεντική φωτογραφία όπως δημοσιεύτηκε το 2020 στο orthodoxtimes.com. Το σημείο που χρησιμοποίησε ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του βρίσκεται στο αριστερό μέρος της εικόνας.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…