Newsroom

Newsroom

Ξένα ΜΜΕ: Συντριπτική η νίκη του ΟΧΙ – ερωτήματα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Τα ξένα ΜΜΕ καταγράφουν τη συντριπτική νίκη του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα και θέτουν το ερώτημα τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

3500 0

Τα ξένα ΜΜΕ καταγράφουν τη συντριπτική νίκη του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα και θέτουν το ερώτημα τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Bloomberg: «Η Ελλάδα οδεύει προς το “Όχι” και ρισκάρει την έξοδο από το ευρώ»

Το Bloomberg ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως πειστική νίκη για όσους αντιτίθενται σε μια συμφωνία με τους πιστωτές. «Οι Έλληνες ψήφισαν κατά τις αποδοχης ενός νέου γύρου λιτότητας με αντάλλαγμα ένα νέο πακέτο βοήθειας, αυξάνοντας με εμφατικό τρόπο τα όσα διακυβεύονται στην αντιπαράθεση της χώρας με τους πιστωτές. Παραθέτοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο 61%-39% υπέρ του «Όχι», το Bloomberg μεταφέρει εικόνες από την πλατεία Συντάγματος και τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφοντας τις επόμενες κινήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, το αμερικανικό πρακτορείο ξεκίνησε το ρεπορτάζ του με τίτλο «Οι διχασμένοι Έλληνες ψηφοφόροι αποφασίζουν για το μελλοντικό δρόμο», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ως προς το διακύβευμα, ότι δηλαδή οι Έλληνες ψήφισαν σε ένα δημοψήφισμα που θα ανοίξει το δρόμο είτε για μια σανίδα σωτηρίας που θα κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια ή θα βυθίσει την οικονομία της πιο βαθιά στην άβυσσο και ενδεχομένως εκτός ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα και οι πρώτες επισημες εκτιμήσεις αναμένονται στις 9. Τέσσερις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας σήμερα έδειξαν οριακό προβάδισμα του «Όχι».

BBC: «Οι Έλληνες ψηφίζουν “Όχι”»

Τα πρώτα αποτελέσμα στο ελληνικό δημοψήφισμα δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τους όρους που τους προσφέρθηκαν με αντάλλαγμα διεθνή βοήθεια, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, καταγράφει το αποτέλεσμα στο 60%-40% και σχολιάζει τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα ως μια «νέα λαϊκή εντολή».

Νωρίτερα και όντας πιο ισορροπημένο στις αρχικές του εκτιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα αγγλοσαξονικά Μέσα, το βρετανικό δίκτυο ενημέρωνε το αγγλόφωνο κοινό ότι εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για το εάν αποδέχονται τους όρους ενός διεθνούς bailout. Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνική κρίση χρέους: Έκλεισαν οι κάλπες στο δημοψήφισμα για το bailout», οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης δείχνουν μικρό προβάδισμα του «Όχι».

«Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι», ενώ η καμπάνια του «Ναι» προειδοποίησε ότι το “Όχι” θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη¬.

Guardian: «Ελληνικό δημοψήφισμα: Το «Όχι» προς μία σαρωτική νίκη»

Σε συνεχή ροή αναμεταδόσεων, η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες ο Αλέξης Τσίπρας διασφαλίζει μια εκπληκτική νίκη στις κάλπες, με την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος και ρήξη με το παρελθόν. Παρά, όπως λέει, την παλη από τον Ιανουάριο, οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μπορεί να το επιτύχει.

Ο Guardian βάζει ψηλά το σχετικό σχόλιο του οικονομικού αρχισυντάκτη του. Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα το τραβάει προς την έξοδο αλλά η Οδύσσεια απέχει απ’ το τέλος», ο Λάρι Έλιοτ γράφει ότι «είναι ώρα να δοθεί στην Ελλάδα κάποιο καρότο», εκτιμώντας ότι παρά τη δυνατότητα της ΕΚΤ να αποκόψει την απειλή, κόβοντας τον ELA, οι πιστωτές της χώρας είναι πιο πιθανόν να τραβήξουν το παιχνίδι σε μάκρος.

Νωρίτερα και με τον γενικό τίτλο «Ελληνικό δημοψήφισμα: οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν προβάδισμα στο «Όχι», η βρετανική εφημερίδα ενημέρωνε ότι το μπαράζ δημοσκοπήσεων, που μεταδίδονται και έχουν πραγματοποιηθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, βάζουν όλες μπροστά το «Όχι», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – δεν είναι exit polls. Αλλά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ΌΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ψήφισαν απορρίπτοντας τους όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της Ελλάδας».

Deutsche Welle: «Οι πρώτες γερμανικές αντιδράσεις»

Σε άλλο μήκος κύματος η Deutsche Welle σταχυολογεί τις πρώτες αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων και αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του ARD, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, ο Κάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα», διερωτώμενος «αν θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση» στην περίπτωση της οριστικής επικράτησης του «Όχι» και υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια και όσο η ροή των αποτελεσμάτων έδειχνε σαφή επικράτηση του «Όχι», το γερμανικό δίκτυο άλλαξε τον τίτλο του ρεπορτάζ εκτιμώντας ότι «Δυσκολεύουν τώρα οι διαπραγματεύσεις».

CNN: «Η ψηφοφορία στην Ελλάδα έληξε. Τώρα η καταμέτρηση»

Το αμερικανικό δίκτυο προσδιορίζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, εξηγώντας ότι «οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν αν αποδέχονται την τελευταία προσφορά για οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, , αναφέροντας πως η πρόταση έχει ήδη απορριφτεί από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «χωρίς χρήματα, εμφανίζεται οικονομικό χάος και η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ».

Το CNN ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, το «Όχι έχει οριακό προβάδισμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα και γράφει χαρακτηριστικά πως «μετά από χρόνια διαβίωσης με δανεικά και τίμημα άγρια λιτότητα, οι Έλληνες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια από τα ίδια ή μια ρήξη με την Ευρώπη που θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή».

Αργότερα, το αμερικανικό δίκτυο κατέγραψε «καθαρό προβάδισμα της καμπάνιας του “Όχι” με 61% προς 39%.

 

* Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ κατέγραψαν το προβάδισμα του «Όχι», όπως αποτυπώθηκε στις τηλεοπτικές δημοσκοπήσεις που βγήκαν στις 19:00. Στα αρχικά τους ρεπορτάζ έδειξαν ότι αιφνιδιάστηκαν κατ’ αρχάς από τη διαφαινόμενη νίκη του «Όχι», διατηρώντας στο σχολιασμό τους τις πάγιες τοποθετήσεις τους επί του ελληνικού ζητήματος εν αναμονεί των εξελίξεων. Το ΚτΠ παρουσίασε τις πρώτες αντιδράσεις με τον τίτλο «Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ – Δεν ξαφνιάστηκαν από το ΟΧΙ».

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.