Ξένα funds επενδύουν στην ιδιωτική ασφάλιση και στην καταστροφή της Πρόνοιας στην Ελλάδα

Ένας από τους κλάδους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την πενταετία 2008-2013 ήταν αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς είδε σημαντική…

astheneis 0

Ένας από τους κλάδους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την πενταετία 2008-2013 ήταν αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς είδε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, και δραστικό περιορισμό των κύκλων εργασιών του. Φαίνεται, όμως, πως κάτι αλλάζει…

Σύμφωνα με το vima.gr, o κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης την πενταετία 2008-2013 απώλεσε το 22% των εργασιών του και από 5,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 περιορίστηκε στα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Το κλίμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει αναστραφεί, καθώς πολλά επενδυτικά funds επιδιώκουν να τοποθετηθούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αφού διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης και σχεδόν όλες οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν δεχθεί ανάλογες κρούσεις.

Οι αιτίες του φαινομένου της ανάκαμψης είναι αυταπόδεικτες: όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου, το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. Οι δαπάνες του Δημοσίου για συντάξεις, φαρμακευτικές δαπάνες, προνοιακές παροχές και άλλες παροχές ασθένειας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια κατά 13 δισ. ευρώ (από 50 δισ. ευρώ το 2009 σε 37 δισ. ευρώ το 2013).

Αυτό το κενό θα κληθεί να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αφού ο κλάδος της Υγείας στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανόδου της τάξεως του 20%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος δείκτης εξάρτησης του ασφαλιστικού συστήματος ήταν προ κρίσης 1,7 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο, αναλογία χαμηλότερη του 2 προς 1 που θεωρείται βιώσιμη και πολύ χαμηλότερη του 3 προς 1 που απαιτείται για να είναι υγιές το σύστημα.

Αλλωστε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και την αδυναμία του προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων ήρθαν να προστεθούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και το PSI.
Ακόμη και ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει σταματήσει να «παράγει» ζημιές λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας και του περιορισμού των ατυχημάτων και είναι από τους πλέον κερδοφόρους, ενώ με την ασφαλιστική κάλυψη και των περίπου 500.000 ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα γίνει ακόμη πιο εύρωστος.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…