Newsroom

Newsroom

«Ξεμύτισε» ο Τραμπ: Ίσως χρειαστεί να θέσω ξανά υποψηφιότητα…

«Η ιστορία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει» και «ετοιμαζόμαστε για μια απίστευτη επιστροφή, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

AP22207742606668

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε χθες Τρίτη στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά μετά την ταραχώδη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021 κι εκφώνησε ομιλία αντάξια υποψήφιου για την προεδρία, φλερτάροντας για ακόμη μια φορά δημόσια με την ιδέα να διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Προσκεκλημένος του America First Policy Institute, κέντρου μελετών που ίδρυσαν σύμμαχοί του, ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος παρουσίασε σχέδιο δράσης για τον «Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο που θα ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2024».

Για μιάμιση ώρα και πλέον, σφυροκοπούσε για τα θέματα που προτιμά να αναδεικνύει -τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα-, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μανιασμένες επιθέσεις στον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει «γονατίσει τις ΗΠΑ».

Αφού σκιαγράφησε έναν πίνακα της χώρας που παρέπεμπε στην Αποκάλυψη, πέταξε: «Η ιστορία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει» και «ετοιμαζόμαστε για μια απίστευτη επιστροφή, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Τον Ιανουάριο του 2021, ο μεγιστάνας των ακινήτων εγκατέλειπε την εξουσία με το κεφάλι κατεβασμένο, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο από πλήθος οπαδών του.

Έκτοτε, δεν ξαναπάτησε το πόδι του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα· βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της προσοχής ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία επιφορτίστηκε να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο του στην επίθεση η οποία σόκαρε τον κόσμο.

Η επιτροπή οργανώνει το τρέχον διάστημα δημόσιες ακροάσεις, που συγκεντρώνουν τους προβολείς της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας τους ελιγμούς του για να παραμείνει στην εξουσία.

Ερωτηθείς σχετικά χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ασκηθεί δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε την πρόθεση να λογοδοτήσει όποιος έχει ποινικές ευθύνες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου (2021), για οποιαδήποτε απόπειρα να εμποδιστεί η νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη», είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη μελετά στοιχεία σε βάρος του κ. Τραμπ στο πλαίσιο έρευνας ποινικής φύσης για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

«Τρίτη φορά»;

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποτελείται από «χυδαίους ανθρώπους και πειρατές», αντέτεινε χθες ο κ. Τραμπ, σε πολεμικό τόνο. «Θέλουν να με πλήξουν ώστε να μην είμαι πλέον σε θέση να σας υπηρετήσω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τους περάσει», πρόσθεσε χαμογελαστός.

«Τέσσερα χρόνια ακόμα» απάντησε εν χορώ το ακροατήριο, αναφερόμενο στη διάρκεια της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του.

Κατά σύμπτωση, ο πρώην αντιπρόεδρος του, ο Μάικ Πενς, βρισκόταν επίσης χθες στην Ουάσινγκτον και, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον ακροατηρίου συντηρητικών νεολαίων, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει πόσο διαφέρει από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν συμφωνούμε στις προτεραιότητες», είπε, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με άξονες τον αγώνα εναντίον των αμβλώσεων, την προστασία του δικαιώματος στην οπλοκατοχή και της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Είναι απόλυτα απαραίτητο (…) να μην υποκύπτεις στον πειρασμό να κοιτάς πίσω» αλλά «να στρέφεσαι προς το μέλλον», είπε ο κ. Πενς, πολιτικός της χριστιανικής δεξιάς, ο οποίος προσάπτει στον πρώην πρόεδρο ότι αφιέρωσε υπερβολικά πολύ χρόνο στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε παραδέχθηκε την ήττα του. Επικαλούμενος, χωρίς να παρουσιάσει καμιά απόδειξη, «μαζική εκλογική νοθεία», αφιέρωσε εδώ και δύο χρόνια τις περισσότερες από τις δημόσιες παρεμβάσεις του στην καταγγελία της «κλοπής» των εκλογών.

Χθες πάντως προτίμησε πιο υπαινικτικό τόνο. «Έλεγα πάντα πως ότι έθεσα υποψηφιότητα μια πρώτη φορά και κέρδισα, μετά έθεσα υποψηφιότητα δεύτερη φορά και κέρδισα ακόμα περισσότερες ψήφους». Προτού προσθέσει: «ίσως χρειαστεί να το κάνω μια τρίτη φορά!», υποσχόμενος «λεπτομέρειες» τις εβδομάδες που θα έρθουν.

«Παλιομοδίτικος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να έχει κεντρική θέση στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Μοιάζει να διατήρησε πυρήνα αφιερωμένων οπαδών και θα βρισκόταν σχεδόν αυτόματα στην pole position εάν αποφάσιζε να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα του GOP.

Όμως η εικόνα του έχει αμαυρωθεί και δυνητικοί αντίπαλοί του -όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις- κερδίζουν έδαφος.

Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι θα προτιμούσαν κάποιον άλλο υποψήφιο εκτός του Ντόναλντ Τραμπ, υπέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του Siena College και των New York Times.

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal και η New York Post, εφημερίδες του ομίλου της οικογένειας Μέρντοκ, που διατηρεί πάντα τεράστια επιρροή, δημοσίευσαν άρθρα γνώμης με τα οποία μέμφθηκαν τη συμπεριφ0ρά του κ. Τραμπ την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η χθεσινή ομιλία του πάντως παρακολουθήθηκε στο ανώτατο επίπεδο. «Πείτε με παλιομοδίτικο, αλλά δεν νομίζω ότι το να υποκινείς όχλο να επιτεθεί σε αστυνομικούς δείχνει ‘σεβασμό στον νόμο’», σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εξέγερσης και υπέρ της αστυνομίας, ή υπέρ της δημοκρατίας, ή υπέρ της Αμερικής», πρόσθεσε ο 79χρονος πρόεδρος, που έχει ανακοινώσει ήδη πως θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2024.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…