Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα

Του Μαρίνου Γκασιάμη Μέσα στη γενικότερη ειδησεογραφία που σίγουρα δεν μοιράζει χαμόγελα, ένα καλό νέο έρχεται από την Ορεστιάδα.Το εργοστάσιο…

985830

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Μέσα στη γενικότερη ειδησεογραφία που σίγουρα δεν μοιράζει χαμόγελα, ένα καλό νέο έρχεται από την Ορεστιάδα.
Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί!

Το εργοστάσιο παράγει ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε την λειτουργία του για να κατεργαστεί την παραγωγή των αγροτών της περιοχής.

Η ημερήσια παραγωγή είναι περίπου 700 τόνοι ζάχαρης το 24ωρο. Θα διαρκέσει βέβαια για 15 μέρες μιας και η παραγωγή των αγροτών φέτος υπέστη μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες, μιας και δεν μπόρεσαν καλλιεργήσουν την άνοιξη με αποτέλεσμα η παραχθείσα ποσότητα να είναι περιορισμένη.

Όπως επεσήμανε στο koutipandoras.gr ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης, η λειτουργία του εργοστασίου όπως και η αγροτική παραγωγή είναι εποχιακά ζητήματα. “Απλά τις πολύ καλές μέρες λειτουργούσε και 120 μέρες τον χρόνο” μας είπε χαρακτηριστικά.

Στο εργοστάσιο εργάζονται 40 μόνιμοι και 100 περίπου εργαζόμενοι με σύμβαση 4 μηνών και 140 με σύμβαση 15 ημερών.

Προκειμένου να διευρυνθεί μάλιστα η χρονική διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου υπάρχουν στα σκαριά κάποιες συζητήσεις.

“Υπάρχει μια ιστορία στην οποία τα εργοστάσια ζάχαρης σε όλο τον κόσμο μπορούν να κατεργάζονται και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και να την μετατρέπουν σε τελικό προϊόν, λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Υπάρχει μια προσπάθεια να συνεργαστούμε με μια βραζιλιάνικη εταιρία που έχει την πρόθεση, τον χρόνο που δεν χρησιμοποιείται το εργοστάσιο για την παραγωγή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα, αν μπορεί να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να μεταποιεί την ακατέργαστη ζάχαρη σε τελικό προϊόν. Αυτή η περίπτωση όμως βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Περιμένω με αγωνία να ανακοινωθεί από εκείνους που διοικούν την ΕΒΖ” μας δήλωσε ο Παράσχος Παρασχούδης.

Η τοπική κοινωνία δέχτηκε με χαμόγελα το νέο της επαναλειτουργίας του εργοστασίου μιας και ορισμένοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά έστω και για λίγες ημέρες. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που έχουν μια ελπίδα ότι θα συνεχίσει την λειτουργία του και οι 40 μόνιμοι προφανώς δεν φτάνουν. Οι αγρότες επίσης δέχτηκαν το νέο με χαρά μιας και παράγουν ένα πολύ καλό αρχικό προϊόν το οποίο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ανταγωνιστικό.

Το εργοστάσιο ήταν κλειστό για 1 χρόνο από το 2014 και έκλεισε με μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης σύμφωνα με την οποία τα 3 εργοστάσια που υπάρχουν στην Ελλάδα, στο Πλατύ Ημαθείας, στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα ήταν περιττά. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα και ότι όλα τα ζαχαρότευτλα και των Σερρών και της Ορεστιάδας να μεταφέρονται στο εργοστάσιο στο Πλατύ

Όπως τονίζει όμως ο Παράσχος Παρασχούδης αλλάζουν τα πράγματα “γιατί αντιλαμβάνονται κάποιοι και σωστά ότι το εργοστάσιο στην περιοχή της Ορεστιάδος έχει να προσφέρει και καλό θα ήταν να κάνουν ότι μπορούν για να λειτουργήσει, να δουλέψει κόσμος στην περιοχή και να προσφέρει όσα έχει να προσφέρει κι ακόμα περισσότερα στο μέλλον μακάρι”.

Για το μέλλον ο διευθυντής του εργοστασίου έχει μεγάλη αγωνία καθώς συμφωνίες σαν αυτή που εξετάζονται με τους Βραζιλιάνους είναι δύσκολες, ωστόσο ευελπιστεί οι αρμόδιοι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν και ότι οι αγρότες βλέποντας ότι δουλεύει το εργοστάσιο θα καταβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους κάθε προσπάθεια, βλέποντας φυσικά και το όφελος που θα έχουν.

Το εργοστάσιο εκτός από ζάχαρη παράγει μελάσα και ζαχαρόπιτα που αποτελεί ζωοτροφή.