Ξεκίνησε η εκκένωση των αμάχων στη Γάζα – «1,1 εκατ. κάτοικοι, εντός 24 ωρών είναι αδύνατον» λέει ο ΟΗΕ για το τελεσίγραφο του Ισραήλ

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρεις, αν πρόκειται να ζήσεις», είπε η Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, καθώς ξέσπασε σε λυγμούς.

AP23285419279854

Nα εκκενώσουν «αμέσως» τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, προειδοποίησε ισραηλινός στρατός περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους την Παρασκευή 13/10. Το μήνυμα που υπογράφεται από τον ισραηλινό στρατό τονίζει στους κατοίκους να εκκενώσουν τα δημόσια καταφύγια στην πόλη της Γάζας. Η εντολή εκκένωσης πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Sky News νωρίτερα το Ισραήλ πέταξε φυλλάδια στη Γάζα ενημερώνοντας για την εντολή εκκένωσης.

«Προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, η τρομοκρατική οργάνωση έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ. Η πόλη της Γάζας έχει γίνει πεδίο μάχης. Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως το σπίτι σας και να κατευθυνθείτε προς τη νότια Γάζα», υποστηρίζει το Sky News ότι αναγράφεται σε αυτά.

Στα φυλλάδια απεικονίζεται και ένας χάρτης με ένα βέλος να δείχνει να μετακινηθούν νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Η εντολή εκκένωσης, πυροδότησε πανικό μεταξύ αμάχων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, που ήδη προσπαθούν να γλυτώσουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και αντιμετωπίζουν πλήρη πολιορκία και μπλακ άουτ σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρεις, αν πρόκειται να ζήσεις», είπε η Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, καθώς ξέσπασε σε λυγμούς.

«Είναι αδύνατον να πετύχει εκκένωση τέτοιας κλίμακας σε λιγότερο από 24 ώρες»

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Όπως γράφει και το CBSMornings, ο ΟΗΕ θεωρεί μια τέτοια εκκένωση σε μόλις 24 ώρες «αδύνατη». Τουλάχιστον 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες έξι μέρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγεία της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η διαταγή περιελάμβανε όλους – όλους όσοι είχαν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κέντρων υγείας. Γι’ αυτό προέτρεψαν τους Ισραηλινούς να αποσύρουν την ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα οδηγούσε σε καταστροφή.

«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Κομβόι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του προσωπικού της ανθρωπιστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών εντοπίστηκαν να ταξιδεύουν λίγες ώρες νωρίτερα νότια από την πόλη της Γάζας προς το νότιο τμήμα της επικράτειας.

Αλλά, όπως γράφει ο Tom Bateman, ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στην Ιερουσαλήμ, θα φέρει χάος να προσπαθήσουμε να εκτελέσουμε μια εντολή εκκένωσης σε τέτοια κλίμακα εντός 24 ωρών – με έναν άμαχο πληθυσμό σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και εκείνων στα νοσοκομεία που είναι ήδη γεμάτα με τραυματίες και όσους έχουν καταφύγει από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια.

Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους, παρακαλούνται να πάνε νότια».

Τελικά, ύστερα από τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα «θα χρειαστεί χρόνο».

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες. Καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην περιοχή Wadi al-Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, ενώ στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα δεν προσήλθε σημαντικός αριθμός πιστών, αναφέρει η Haaretz.

Ανακοίνωση για την εκκένωση εξέδωσαν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως τον άμεσο τερματισμό της αδιάκριτης αιματοχυσίας, τη δημιουργία ασφαλών χώρων και την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων προς αυτούς. Στους ανθρώπους πρέπει να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, καθώς και σε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Σε ανθρωπιστικές προμήθειες όπως φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, καύσιμα και νερό πρέπει επίσης να επιτραπεί η είσοδος στον θύλακα της Γάζας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Rafah με την Αίγυπτο και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο σημείο διέλευσης.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα παγιδευμένοι στη λωρίδα της Γάζας, όπου οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε ολική καταστροφή. Περισσότερα από 300 μέλη των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και τα σπίτια τους – είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν.

Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιμετωπίζουν μια συλλογική τιμωρία με τη μορφή της απόλυτης πολιορκίας, των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της επικείμενης απειλής μιας χερσαίας μάχης. Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά. Τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι.

Η πολιορκία που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση και η στέρηση τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ασυνείδητη. Μετά από 16 χρόνια στρατιωτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, οι ιατρικές δομές στο εσωτερικό της είχαν ήδη αποδυναμωθεί- αυτή η πολιορκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους τραυματίες αλλά ούτε και στο ιατρικό  προσωπικό. Η τρέχουσα πολιορκία αποκλείει τα είδη που σώζουν ζωές. Η είσοδος προμηθειών και βασικού ιατρικού προσωπικού πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως.

«Στα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι τους τελειώνουν τα αναισθητικά φάρμακα και τα παυσίπονα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέραμε ιατρικές προμήθειες από τα δίμηνα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al-Awda και τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει αποθέματα τριών εβδομάδων μέσα σε τρεις ημέρες», Darwin Diaz, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Κάθε μετακίνηση, ακόμη και για το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που δεν παίζουν κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες μιας καταστροφής που υπερβαίνει τις προηγούμενες κλιμακώσεις. Δύο από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Al-Awda και το ινδονησιακό νοσοκομείο, έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ίδια η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπέστη κάποιες ζημιές από έκρηξη τη Δευτέρα.

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια αυτόνομη κλινική και υποστηρίζουν το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτούργησαν ένα επιχειρησιακό χειρουργείο στο Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου για να δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα. Έχουμε επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al-Shifa και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα νοσοκομεία. Οι ομάδες μας στην Jenin, Hebron και Nablus αξιολογούν συνεχώς τις ιατρικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη, καθώς η βία κλιμακώνεται. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με εποίκους και με τον ισραηλινό στρατό.

Ο άμαχος πληθυσμός, οι υποδομές και οι ιατρικές δομές πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας εναντίον ολόκληρης της Γάζας. Το Ισραήλ, οι παλαιστινιακές αρχές και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους. Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως. Η αποτυχία θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ζωές.

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…