Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε η εκδίκαση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα της Κατοχής

Αιτήσεις αποζημιώσεων για εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Δίστομο τον Ιούνιο του ’44, δικάζονται από σήμερα…

Αιτήσεις αποζημιώσεων για εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Δίστομο τον Ιούνιο του ’44, δικάζονται από σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου Ιταλία και Ελλάδα διεκδικούν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής.
Κεντρικό διακύβευμα της δίκης, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι το εάν θα καταργηθεί το δικαίωμα ετεροδικίας, δηλαδή το εαν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη Δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν. Σε περίπτωση που καταργηθεί αυτό το δικαίωμα τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση δεκάδων άλλων εγκλημάτων των ναζί στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα είναι παγωμένα δικαστικά.

“Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ’ ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Η Γερμανία, η οποία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.

Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης.

Σημειώνεται, ότι το εφετείο της Φλωρεντίας είχε επικυρώσει το 2008 απόφαση ελληνικού δικαστηρίου η οποία είχε καταδικάσει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.
http://www.enet.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…