Προκαταρκτική έρευνα μετά από νέα στοιχεία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Eισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά εκ νέου μια προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που…

stratiotis

Eισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά εκ νέου μια προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχει καταγγελθεί πως διέπραξαν στρατιώτες της Βρετανίας στο Ιράκ το διάστημα 2003-2008.

Η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά ανέφερε ότι υποβλήθηκαν νέα αποδεικτικά στοιχεία στο ΔΠΔ στη Χάγη από μια ευρωπαϊκή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έναν δικηγορικό σύλλογο της Βρετανίας.

Υπό το φως αυτών των «νέων πληροφοριών», η έρευνα θα επικεντρωθεί «στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, που περιλαμβάνουν τη συστηματική κακομεταχείριση κρατουμένων στο Ιράκ» σημείωσε η εισαγγελέας του ΔΠΔ σε ανακοίνωσή της.

Αν και το Ιράκ δεν αποτελεί κράτος μέλος της Συνθήκης της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το όργανο αυτό «έχει την αρμοδιότητα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ιρακινό έδαφος από τους υπηκόους των χωρών» που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη αυτή.

Μια πρώτη προκαταρκτική έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο το 2006, όμως νέα στοιχεία εστάλησαν τον Ιανουάριο στο γραφείο της εισαγγελέως, όπως είχε επιβεβαιώσει η ίδια.

Το 2006 το Δικαστήριο είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των καταγγελιών και των θυμάτων δεν αρκούσε για να ασκήσει διώξεις.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δικηγόροι υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος υπέβαλαν νέες πληροφορίες, έναν ογκώδη φάκελο 250 σελίδων με 85 υποθέσεις και 2.000 κατηγορίες για κακομεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών, σύμφωνα με το Δικαστήριο.

Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες περί συστηματικών κακοποιήσεων κρατουμένων: «Τα στρατεύματα της Βρετανίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και οφείλουν να επιχειρούν σύμφωνα με τα πλέον υψηλά πρότυπα, σε εναρμόνιση με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα Δικαιοσύνης της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Γκριβ, σε ανακοίνωσή του.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…