Η διατροφή φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο σε σειρά προβλημάτων υγείας, όπως το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, η υπέρταση, οι φλεγμονές και τα καρδιακά νοσήματα.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει απτά οφέλη στην υγεία σε μόλις δύο εβδομάδες.
Η έρευνα εστίασε στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Τανζανίας, χώρας της Ανατολικής Αφρικής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου εμπνευσμένου από τη βορειοανατολική Αφρική, με κύρια χαρακτηριστικά τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα τρόφιμα ζύμωσης, απέδωσε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, ακόμη και σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής ανταγωνίζονται εκείνα της περίφημης μεσογειακής».
Οι χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας για σοβαρές ασθένειες όπως η άνοια, μειώθηκαν αισθητά στους συμμετέχοντες.
Παράλληλα, μειώθηκαν και τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα που σχετίζονται με ασθένειες όπως τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 77 υγιείς άνδρες από αστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας Τανζανίας. Μερικοί από αυτούς που ακολουθούσαν την τοπική διατροφή, πειραματίστηκαν με τη δυτική κουζίνα για δύο εβδομάδες. Κατανάλωναν γεύματα όπως ψητό μοσχάρι με πουρέ και τηγανητές πατάτες.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι «οι συμμετέχοντες που πέρασαν στη δυτική διατροφή παρουσίασαν αύξηση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους, παράλληλα με την ενεργοποίηση βιολογικών διεργασιών που συνδέονται με ασθένειες σχετιζόμενες με τον τρόπο ζωής». Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση στην αποτελεσματικότητα της ανοσοποιητικής τους απόκρισης.
Αντίθετα, όσοι υιοθέτησαν τη διατροφή των τοπικών κοινοτήτων ή κατανάλωσαν τροφές όπως χυλό ζύμωσης, εμφάνισαν σημαντική μείωση σε φλεγμονώδεις δείκτες, μερικές μάλιστα από αυτές τις θετικές επιδράσεις διατηρήθηκαν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
Η διατροφή των Chagga στο επίκεντρο
Το διατροφικό μοντέλο που εφαρμόστηκε βασίστηκε στην παραδοσιακή κουζίνα της φυλής Chagga, που ζει στις πλαγιές του Κιλιμάντζαρο. Η διατροφή τους είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και περιλαμβάνει υλικά όπως μαγειρεμένες μπανάνες (plantains), φασόλια, κεχρί, σόργο, προβιοτικά ζυμωμένα τρόφιμα, καθώς και πολυφαινολικά φρούτα και λαχανικά.
Ένα χαρακτηριστικό πιάτο, το kiburu, φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες και φασόλια, χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα.
Ο Δρ. Quirijn de Mast, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, υποστηρίζει πως «η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά η διατροφή της αφρικανικής κληρονομιάς κρύβει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την προαγωγή της υγείας», προσθέτοντας ότι «αυτές οι δίαιτες είναι ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και διαθέτουν μοναδικά τρόφιμα που μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για την υγεία».
Ο ίδιος τονίζει πως «προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες παραδοσιακές διατροφές, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλά να μάθουμε από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή».
Ο De Mast επισημαίνει τη σημασία των θετικών επιπτώσεων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αναφέροντας ότι «η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση» και καταλήγει πως η μελέτη δείχνει «πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή».
Πράσινος χυλός από μπανάνες Αντιλλών και φασόλια (kiburu), μια βασική τροφή στο Κιλιμάντζαρο
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φασόλια (μουλιασμένα όλη τη νύχτα)
- Περίπου 10 μπανάνες Αντιλλών
- Μια πρέζα αλάτι και μαγειρική σόδα
Εκτέλεση
– Στραγγίστε τα μουλιασμένα φασόλια, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό.
– Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν στην αφή.
– Ενώ τα φασόλια βράζουν, καθαρίστε τις πράσινες μπανάνες και κόψτε τις σε μικρούς κύβους. Προσθέστε τους κύβους στην κατσαρόλα με τα φασόλια που βράζουν.
– Πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι για γεύση. Προσθέστε μια πρέζα σόδα που έχετε ανακατέψει μέσα σε λίγο νερό.
– Σιγοβράστε το μείγμα για άλλα 30 λεπτά μέχρι τα φασόλια και οι μπανάνες να μαγειρευτούν πλήρως και να μαλακώσουν.
Για το σερβίρισμα
– Μόλις μαγειρευτεί, πολτοποιήστε απαλά το μείγμα σε χοντροκομμένο χυλό. Προσαρμόστε τη συνοχή όπως επιθυμείτε.
– Σερβίρετε με αβοκάντο, αγγούρι και καρότο, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι.
Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας»: Ποιοι τη στελεχώνουν και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό
Λούσι Μάρκοβιτς: Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το μοντέλο της Armani και της Versace
Τέμπη: 16 νέους ύποπτους καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ποια η ευθύνη Καραμανλή