"Χαστούκι" Τσίπρα σε Ερντογάν για Θράκη, Κυπριακό, Αγιά Σοφιά (video)

Τίποτα απ’ όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τις κοινές δηλώσεις τους δεν άφησε αναπάντητο ο Αλέξης Τσίπρας. Απολύτως σαφής απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε σε όσα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι από τη Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι το Κυπριακό.

«Δεν κατάλαβα ότι ζητάει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ο κ. Ερντογάν. Άλλωστε αν ζητούσε την αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία και τις άλλες εννέα χώρες για κάτσουμε να συζητήσουμε» σχολίασε αρχικά με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «κατάλαβα επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Τα σύνορά μας δηλαδή που ορίζονται απ’ αυτή τη Συνθήκη».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο κ. Ερντογάν ακόμη και στο ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης το οποίο έθεσε, αναφέρθηκε στην ορθή τήρηση κι όχι την αναθεώρηση». Θέλοντας να καταστήσει απολύτως σαφή και ξεκάθαρη τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε σε αυστηρό ύφος:

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κυβέρνησή μας έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και στις θρησκευτικές μειονότητες. Όμως στην Ελλάδα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση».

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά: «το Κυπριακό παραμένει ανοικτό. Κάθε φορά υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό διότι πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις λειτουργίες που τελούνται στην Αγιά Σοφιά σημείωσε με νόημα: «εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε σε τζαμί να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία, όπως κακώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός στις ιδιαιτερότητες και κάθε πλευράς και απόλυτη βούληση για ελευθερία».


Ανακατάληψη στο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων: Εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου έδωσαν ζωή στο κτήριο

Ανακατάληψη στο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων: Εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου έδωσαν ζωή στο κτήριο

Τρεις μήνες σχεδόν μετά την εκκένωση της κατάληψης "Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων" από την ΕΛ.ΑΣ, πλήθος…

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα επεισόδια στο Ρέντη – Πολλά τα κατασχεθέντα από την αστυνομία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα επεισόδια στο Ρέντη – Πολλά τα κατασχεθέντα από την αστυνομία

Πλήθος πειστηρίων συνέλεξε και κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ μετά από την προχθεσινή επιχείρηση στο γήπεδο στο…

Αράχωβα: Επιβεβαιώνεται ο βασανισμός του άτυχου σκύλου από άνθρωπο – Βίντεο ντοκουμέντο στα χέρια των Αρχών

Αράχωβα: Επιβεβαιώνεται ο βασανισμός του άτυχου σκύλου από άνθρωπο – Βίντεο ντοκουμέντο στα χέρια των Αρχών

Επιβεβαιώνεται ότι η φρικιαστική πράξη του βασανισμού του άτυχου Όλιβερ έγινε από ανθρώπινο χέρι, από…