«Xαστούκι» Κομισιόν στην Ελλάδα: Δεν δίνει χρήματα στην ακτοφυλακή λόγω των… «ανύπαρκτων» pushbacks

Μπορεί ο υπουργός Μετανάστευσης να αδιαφορεί για τις αυξημένες καταγγελίες για παράνομα pushbacks στο Αιγαίο, όμως η Κομισιόν φαίνεται να μη μπορεί άλλο να «σφυρίζει αδιάφορα»

AP20336329400732 0

Με αιτιολογία τις «παράνομες επαναπροωθήσεις» η Κομισιόν αρνείται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την ελληνική ακτοφυλακή, υποστηρίζει το Spiegel Online και αναμεταδίδει σήμερα η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της στο Der Spiegel, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον εκφράζει για πρώτη φορά τη ρητή άρνηση της Κομισιόν να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής με το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ, όπως είχε ζητηθεί από τον έλληνα υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η αιτία της άρνησης της Κομισιόν να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Μάρτιο δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των μεταναστών στο Αιγαίο.

Παρά τις συνεχείς μεν, αλλά αστήρικτες διαβεβαιώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη τις δεκάδες καταγγελίες από διεθνή ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ελλάδα, εδώ και καιρό, για συστηματικά pushbacks, δηλαδή για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, προπαντός επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να ασκήσουν το δικαίωμα της αίτησης ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες ποικίλουν, με κάποιες να αναφέρουν pushbacks εντός της θάλασσας από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία με επικίνδυνους ελιγμούς επαναπροωθεί τα μικρά σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία. Ωστόσο, άλλες αφορούν περιπτώσεις μεταναστών και προσφύγων που καταφέρνουν να φτάσουν στα ελληνικά παράλια και να αποβιβαστούν σε ελληνικό έδαφος και οι οποίοι συλλαμβάνονται από τις αρχές, τους επιβιβάζουν σε σκάφη του Λιμενικού και στη συνέχεια τους εγκαταλείπουν και πάλι αβοήθητους σε τουρκικά ύδατα, πάνω σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς κινητήρα.

Όπως αναφέρει η DW, η κατάσταση στο Αιγαίο έχει φέρει την Κομισιόν σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι στην υπόθεση των pushbacks εμπλέκεται και η Frontex ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. ΜΚΟ και διεθνή ΜΜΕ καταλογίζουν στη Frontex ότι σκάφη της σταματούν φουσκωτά μεταναστών στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους παραδίδουν στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία στη συνέχεια τους επαναπροωθεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την πλευρά της η Frontex επιμένει ότι πράττει ορθά.

H Κομισιόν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ότι ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας.

Ελπίζει σε ένα… «αφγανικό θαύμα» η Αθήνα

Σύμφωνα με τo Spiegel και την αναμετάδοση της DW,  Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι τελικά θα πετύχει τον στόχο της μέσω κάποιου συμβιβασμού ο οποίος θα στηρίζεται στο άγχος που προκαλούν στις Βρυξέλλες οι εικόνες της μαζικής φυγής Αφγανών από τη χώρα τους.

«Ελπίζουμε», δηλαδή ότι το ανθρώπινο δράμα των Αφγανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, τελικά θα οδηγήσουν την Κομισιόν στην απόφαση να συνδράμει την ελληνική ακτοφυλακή προκειμένου να συνεχίσει το «έργο» της. 

Γι’ αυτό και πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα επιτευχθεί με την Κομισιόν «κάποιος συμβιβασμός» για την άμεση βοήθεια. Σημειώνεται ότι το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή στην ελληνική ακτοφυλακή αφορά το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ.

* Στη φωτογραφία (AP Photo/Michael Varaklas) απεικονίζεται βάρκα με μετανάστες ακολουθούμενη από πλοίο της Frontex

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους