Το… ξανθό τουρκικό χωριό του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

«Για εμάς είναι ένας Τούρκος από το Καλφάτ», διαμηνύουν οι κάτοικοι που τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες για μια επίσκεψη στην πατρίδα των προγόνων του

AP 19207332422012 1

Ψηλά, στα όρη της Ανατολίας, το μικρό τουρκικό χωριό Καλφάτ φαίνεται να βρίσκεται πολύ μακριά από τους διαδρόμους λήψης αποφάσεων στο Λονδίνο.

Όμως, η μικρή κοινότητα έχει ένα μυστικό που την κάνει να νιώθει πολύ πιο κοντά την ευρωπαϊκή (για πόσο ακόμα άραγε;) μητρόπολη, αφού οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το Καλφάτ είναι ο τόπος καταγωγής του νέου βρετανού αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η εφημερίδα National βρέθηκε εκεί συνομίλησε με τους περήφανους κατοίκους του χωριού που μάλλον νιώθουν είτε ότι το χωριό τους είναι πλέον και λίγο βρετανικό, είτε, ακόμη καλύτερα ότι η Βρετανία είναι και λίγο τουρκική.

Άλλωστε οι κάτοικοι του Καλφάτ που βρίσκεται 110 χλμ. βόρεια της Άγκυρας, παρακολουθούν κάθε βήμα της καριέρας του Μπόρις Τζόνσον, από τότε που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου το 2008.

«Είναι πηγή μεγάλης περηφάνειας για εμάς», δηλώνει ο Σατιλμίς Καρατεκίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι μακρινός ξάδελφος του βρετανού πρωθυπουργού. «Για εμάς είναι ένας Τούρκος από το Καλφάτ και πάντα θα τον θεωρούμε έναν από εμάς», συμπληρώνει.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι στο χωριό τους, μέχρι σχετικά πρόσφατα ζούσαν πολλοί άνθρωποι που είχαν το χαρακτηριστικό ξανθό χρώμα μαλλιών που έχει ο Τζόνσον. Ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό χάθηκε με τα χρόνια καθώς οι γηραιότεροι πέθαναν, ενώ οι νεότεροι εγκατέλειψαν το χωριό για την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Πάντως αυτό δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς μια βόλτα στο νεκροταφείο του χωριού αποδεικνύει ότι πολλά οικογενειακά ονόματα του χωριού έχουν το συνθετικό «Σάρι» που παραπέμπει στο κίτρινο ή το ξανθό.

Οι τουρκικές ρίζες του Μπόρις Τζόνσον έγιναν γνωστές λίγο μετά που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου, όταν ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ επιχείρησε να εντοπίσει την καταγωγή του. Μέχρι τότε οι περισσότεροι ευλόγως υπέθεταν ότι τα κατάξανθα χαρακτηριστικά του τα οφείλει στους βορειοευρωπαίους προγόνους του.

Όπως εξηγεί το εκτενές ρεπορτάζ της National, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να περιορίζεται, μουσουλμάνοι από τα Βαλκάνια αλλά και από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας μετοίκησαν στην Ανατολία. Ακόμη νωρίτερα, τονίζεται, βυζαντινοί αυτοκράτορες φέρονται να προσλάμβαναν βορειοευρωπαίους από φύλα των Βίκινγκς ως σωματοφύλακες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι του χωριού απορρίπτουν κατηγορηματικά τη φήμη ότι τα ξανθά χαρακτηριστικά του Τζόνσον προέρχονται από μια νεαρή κοπέλα από τη σημερινή Νότια Ρωσία, που φέρεται να έφτασε στο Καλφάτ ως σκλάβα και μέλος του χαρεμιού ενός προπάππου του Τζόνσον, τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε.

«Δεν έχουμε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο», τονίζει ο Μπαϊράμ Ταβουκσού, που είναι ο σημερινός πρόεδρος του χωριού. «Ακούγεται πολύ τραβηγμένο και δεν εξηγεί γιατί υπήρχαν τόσοι με ξανθά μαλλιά μέχρι πρόσφατα», συμπληρώνει.

Η ιστορία της οικογένειας του Τζόνσον

Η ιστορία της οικογένειας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται, πριν από τέσσερις γενιές, ο Χατζή Αχμέτ Ριζά Εφέντη, ήταν ένας πετυχημένος έμπορος που μετακόμησε από το Καλφάτ στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο γιος του, Αλί Κεμάλ (προπάππους του Μπόρις Τζόνσον) γεννήθηκε στην Οθωμανική πρωτεύουσα.

Η οικογένεια διατήρησε δεσμούς με το χωριό, ενώ τα ερείπια του σπιτιού της υπάρχουν ακόμη στο Καλφάτ. Ωστόσο, δεν επέστρεψαν ποτέ εκεί. Ο Αλί Κεμάλ, απέκτησε διεθνείς δεσμούς καθώς εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διπλωμάτης και για λίγο καιρό ως υπουργός του τελευταίου σουλτάνου της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Φοίτησε στην Ευρώπη, όπου γνώρισε την αγγλοεβλετίδα Winfred Brun, την οποία παντρεύτηκε το 1903. Έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Οσμάν Ουίλφρεντ Κεμάλ, παππούς του σημερινού βρετανού πρωθυπουργού. Η Brun πέθανε λίγο αργότερα.

Έτσι, ο Αλί Κεμάλ άφησε τα παιδιά του στη γιαγιά τους (μητέρα της Brun), Margaret Johnson, και επέστερψε στην Τουρκία, όπου δολοφονήθηκε το 1922 από έναν όχλο, καθώς μετέβαινε στην Άγκυρα όπου θα δικαζόταν για έλλειψη εθνικής (ή μάλλον κεμαλικής) συνείδησης.

Ο γιος του στο μεταξύ, υιοθέτησε το επίθετο της γιαγιάς του και έγινε ο Wilfred Johnson και μεγάλωσε στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το 1940 απέκτησε έναν γιο, τον Στάνλεϋ, πατέρα του Μπόρις Τζόνσον. 

Πάντως οι κάτοικοι του Καλφάτ δε φαίνεται να έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις αντιμεταναστευτικές κορώνες του Τζόνσον. Απογοητεύτηκαν όμως το 2016, όταν ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε την Τουρκία χωρίς να περάσει από το Καλφάτ.

Ο Ομέρ Καραγκάτς, πρώην δήμαρχος της περιοχής, είχε γνωρίσει τον πατέρα του Τζόνσον, όταν επισκέφτηκε το χωριό πριν 11 χρόνια. «Θα θέλαμε πολύ να έρθει ο γιος του. Οι πολιτικοί μερικές φορές λένε πράγματα για λάθος λόγους, όμως αυτό δε θα αλλάξει το πώς νιώθουμε για τον Μπόρις».

Mε πληροφορίες από το thenational.ae

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…