Newsroom

Newsroom

Ξάνθη: Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη …κοκκάλωσε

O  μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, στον ορεινό Λειβαδίτη της Ξάνθης, πάγωσε και παρουσιάζει ένα απόκοσμο θέαμα, για όσους θα ...τολμήσουν να τον επισκεφτούν.

katarrakths leibaditi 660x470 1

Το κανονικό του όνομα είναι καταρράκτη του Τραχωνίου (αλλά είναι γνωστός και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Σε κανονικές συνθήκες τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων.

Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. Γι αυτό η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα.

Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα λοιπόν αυτός ο πανέμορφος καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

 Στο μεταξύ από χθες η Ξάνθη είναι στην κατάψυξη αφού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και δυνατοί άνεμοι.

Πηγή: Xanthinews.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…