Newsroom

Newsroom

Ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν για ακόμη μια φορά περίπου 1000 μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού δημοσίου, με οφειλές…

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν για ακόμη μια φορά περίπου 1000 μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού δημοσίου, με οφειλές που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Για το σκοπό αυτό συστάθηκε ειδική ομάδα δράσης στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων, την οποία θα στελεχώσουν περί τους 40 ελεγκτές. Οι τελευταίοι θα δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα μπορούν να προβαίνουν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπως επίσης και σε δέσμευση ακινήτων.

Αναλυτικότερα, οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν: να πραγματοποιούν έρευνες σε υποθηκοφυλάκεια σε όλη τη χώρα για να εντοπίσουν τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι μεγαλο-οφειλέτες ή οι συνυπόχρεοι αυτών, όπως ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία (έντυπο Ε9) ή δεν έχουν μετεγγραφεί. Να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και να προχωρούν στη δέσμευση των καταθέσεων.

Να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν εικονικά καθώς και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του οφειλέτη. Να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων (κατασχέσεις ενοικίων ακινήτων, αμοιβών κ.λπ.).

Κυνηγούν μεγαλοοφειλέτες χωρίς αποτέλεσμα

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει περί των δύο δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο, καθώς επίσης και να εισπράξει ένα επιπλέον 20% των βεβαιωμένων οφειλών του 2012.
Ωστόσο το θέμα δεν έχει να κάνει αυτό καθαυτό με το εισπρακτικό κομμάτι. Τα τελευταία δύο χρόνια οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου έχουν μπει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών δίχως όμως να προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι από το νέο εισπρακτικό σαφάρι, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται στη φυλακή και το δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τις οφειλές τους.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…