Newsroom

Newsroom

Ξανά στο σκαμνί Εφραίμ- Αρσένιος- Ψάλτη

Στο σκαμνί του πενταμελούς εφετείου Θράκης θα καθίσουν και πάλι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και…

Στο σκαμνί του πενταμελούς εφετείου Θράκης θα καθίσουν και πάλι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, μετά την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για το κλείσιμο της υπόθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής Βατοπεδίου.

Η εφέτης θα δικαστεί ξανά για τα αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο Εφραίμ και Αρσένιος για ηθική αυτουργία.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, δεχόμενο την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή, για τα επίμαχα αδικήματα. Οι αρεοπαγίτες με την υπ’ αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά.

Δόθηκε χρόνος στον Εφραίμ

Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου. Υπενθυμίζεται ότι στην Μ. Ψάλτη καταλογίζεται η μεταφορά στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ο Άρειος Πάγος αναιρεί την απόφαση επειδή θεωρεί ότι δεν έπαιξε ρόλο πως ο Εφραίμ γνώριζε για την απόφαση του Δικαστηρίου πριν από την έκδοση της ίδιας της απόφασης.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και από την προανακριτική και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο Εφραίμ ωφελήθηκε από το γεγονός ότι γνώριζε έγκαιρα για την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς είχε στη διάθεσή του όλο τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να κινητοποιήσει τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και τον Πέτρο Δούκα για να συντελέσει το έγκλημα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…