Newsroom

Newsroom

Ξανά εκλογές αποφάσισε ο Μοράλες, υπό την πίεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Οι ελεγκτές του Οργανισμού αναφέρουν πως είναι «στατιστικά απίθανο» να εξασφάλισε το προβάδισμα 10% και πως εντόπισαν ίχνη «σαφούς χειραγώγησης» στο σύστημα της ψηφοφορίας

ap evomo

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε σήμερα πως θα προκηρύξει νέες εκλογές αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.

«Αποφάσισα να ζητήσω νέες γενικές εκλογές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιλέξουν δημοκρατικά τις αρχές», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας για να υποσχεθεί επίσης πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία.

Ο ίδιος κέρδισε πριν τρεις εβδομάδες με 47,08% έναντι του 36,51%, που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του, επίσης πρώην πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Μέσα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου.

Αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και «απάτη» με στόχο να πάρει ο Μοράλες τη διαφορά δέκα και πλέον μονάδων, που χρειαζόταν ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο και να μην υπάρξει δεύτερος, μετά από 14 χρόνια στην προεδρία. 

Οι ελεγκτές του ΟΑΚ στην έκθεσή τους ανέφεραν πως είναι «στατιστικά απίθανο» να εξασφάλισε το προβάδισμα 10% και πως εντόπισαν ίχνη «σαφούς χειραγώγησης» στο σύστημα της ψηφοφορίας. Επομένως, ο Οργανισμός δεν μπόρεσε να επικυρώσει τα αποτελέσματα και συνέστησε να διεξαχθεί νέος γύρος εκλογών.