Ξανά αστυνομικός του Τ.Α. Άγιου Παντελεήμονα σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Για άλλη μία φορά απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ. η παράνομη δράση αστυνομικού που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου…

ag panteleimon

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Για άλλη μία φορά απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ. η παράνομη δράση αστυνομικού που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών. Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο Τμήμα Ασφαλείας που έχει και κατά το παρελθόν αποδειχθεί …«αμαρτωλό», είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όταν πέρυσι συνελήφθη από τους άντρες του Εσωτερικών Υποθέσεων ο επί 7 συνεχόμενα έτη, διοικητής του.

«Δουλειές» με όπλα, διακίνηση προϊόντων-μαϊμού, εκμετάλλευση αλλοδαπών, εκβιασμοί σε καταστήματα και «προστασία» σε παράνομες λέσχες στην Αθήνα, με συνεργάτες ανθρώπους της Χρυσής Αυγής, είναι μερικά μόνο από τα όσα είχαν προσάψει οι «αδιάφθοροι»της ΕΛ.ΑΣ. στον 54χρονο τότε διοικητή, καθώς επίσης κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαζί με πρώην αστυνομικό που υπηρετούσε παλιότερα στο Τμήμα του και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως μέλος της σπείρας είχε συλληφθεί και γνωστή ταραχοποιός και μέλος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως όταν ο συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός συνελήφθη, ενώ είχε προαχθεί και μετατεθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και συνέχιζε ακόμα και από αυτή την θέση την παράνομη δράση κινώντας τα «νήματα» στον Άγιο Παντελεήμονα, με 36 κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του! 

Για τη νέα αυτή υπόθεση, που προέκυψε, αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι μετανάστες ήταν Αλβανοί, στην πλειονότητα τους νόμιμα ευρισκόμενοι στη χώρα και οικογενειάρχες, που λόγω της οικονομικής κρίσης προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Ο αστυνομικός, δεν προέκυψε από την έρευνα να υπηρετούσε θέση που διαχειριζόταν νομιμοποιητικά έγγραφα, ταυτότητες, διαβατήρια κλπ., ωστόσο είχε έντονα καθοδηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, ενώ δεν έχει προκύψει τυχόν σχέση του με την προηγούμενη υπόθεση.

Για τον τρόπο δράσης του συγκεκριμένου κυκλώματος που ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πολύπαθη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρήστος Παρθένης: «Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, κατάφερε να εξαρθρώσει διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μας, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας, με τελικό προορισμό τις Η.Π.Α., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.


Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε προχθές (3-5-2014) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, την Πετρούπολη και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου εντοπίσαμε και συλλάβαμε έξι άτομα, 4 Έλληνες, ηλικίας 41, 28, 25 & 38 ετών και 2 αλλοδαπούς, 26 και 31 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «εγκέφαλος» και διευθύνων την οργάνωση, ένας 41χρονος Έλληνας, ένας αστυνομικός (Αρχιφύλακας 38 ετών), που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα, ένας 26χρονος Αλβανός, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από τις αστυνομικές Αρχές αναζητούνται άλλα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, για τη συμμετοχή τους, σε επιμέρους εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες (36χρονη ομογενής από τη Γεωργία – ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, 40χρονη ομογενής από το Ουζμπεκιστάν και 23χρονη Αλβανίδα) και ένας 44χρονος ομογενής από το Καζακστάν.


Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης, ο 41χρονος αρχηγός της οργάνωσης, μαζί με τον 28χρονο ημεδαπό και τον 26χρονο αλλοδαπό διακινούμενο, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου είχαν μεταβεί, προκειμένου να ταξιδέψει παράνομα ο 26χρονος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην κατοχή τους βρέθηκε κάρτα επιβίβασης, ενώ ο 26χρονος είχε μαζί του και επέδειξε υφαρπαχθέν διαβατήριο, με το οποίο είχε εκδοθεί το εισιτήριο και η αντίστοιχη κάρτα επιβίβασης.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, αλλά και σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι του 41χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης, σε ισόγειο γραφείο που διατηρεί και σε διαμέρισμά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


-Πλήθος εγγράφων και πιστοποιητικών, πρωτότυπων και φωτοαντιγράφων, σφραγίδων δημοσίων υπηρεσιών, δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, που επιβεβαιώνουν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

-Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα κ.ά.)

-Τρία οχήματα (ένα με αμερικάνικες πινακίδες) και μία μοτοσυκλέτα, ως μέσα τέλεσης εγκλήματος και προϊόντα νομιμοποίησης.

-Ένα πιστόλι 32 mm με σιγαστήρα και οχτώ φυσίγγια, ένα πιστόλι 635 με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, όπλο-συναρμολογούμενο μεταλλικό τύπου «στυλό», καθώς επίσης 51 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2010 και ενέχεται σε 53 περιπτώσεις διακίνησης 96 αλλοδαπών, σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως προέκυψε, η οργάνωση εναρμόνιζε τη μεθοδολογία δράσης της (modus operandi), ανάλογα με τις εξελίξεις – διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες έκδοσης δημοσίων εγγραφών. Πιο αναλυτικά :

-Για την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών και ειδικότερα για την έκδοση διαβατηρίων χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού.

-Για το σκοπό αυτό η εγκληματική οργάνωση εντόπιζε Έλληνες υπηκόους και τους έπειθε – έναντι αμοιβής – να παραχωρήσουν τα δελτία αστυνομικής τους ταυτότητας, τα οποία ακολούθως νοθεύονταν για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων.

-Στη συνέχεια, τα «συνεργαζόμενα» αυτά άτομα, για να αποποιηθούν ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσέρχονταν και δήλωναν απώλεια των δελτίων ταυτότητας, μόνο αφότου είχε «επιτυχώς» εκδοθεί/υφαρπαχθεί το διαβατήριο ή είχε εξέλθει από τη χώρα μας ο αλλοδαπός.

-Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα δήλωναν τακτικά «απώλειες» δελτίων ταυτότητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί, νοθευμένα, για την υφαρπαγή διαβατηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας .

-Μετά τη ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2012 και παρείχε τη δυνατότητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες απευθείας πρόσβασης στη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου, εντοπίστηκαν ανάλογα περιστατικά και συνελήφθησαν αλλοδαποί, κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκδοση/υφαρπαγή διαβατηρίου,

-Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η εγκληματική οργάνωση άλλαξε μεθοδολογία και έκτοτε για την έκδοση διαβατηρίου χρησιμοποιούσε υφαρπαχθέν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπού, ο οποίος προσομοίαζε, ηλικιακά και φυσιογνωμικά, με τον αλλοδαπό (μέθοδος «σωσία»).

Γενικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας. η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει από τη δράση της, παράνομα έσοδα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά συνήθως εκταμιεύονταν τμηματικά, σε μετρητά ή επιταγές, ή μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είτε αναλαμβάνονταν μετρητά, είτε εμβάζονταν στις Η.Π.Α.

Όπως διαπιστώθηκε μεταξύ των αλλοδαπών, που διακινήθηκαν προς τις αγγλοσαξωνικές χώρες, συμπεριλαμβάνονταν και ανήλικα τέκνα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταξίδεψαν με τους πραγματικούς γονείς τους.


Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψαν επίσης τα ακόλουθα:

-Ο συλληφθείς αστυνομικός διευκόλυνε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων αναφορικά με την επίτευξη του επιδιωκόμενου εγκληματικού αποτελέσματος, δηλαδή την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδίδονταν.

-Η 36χρονη κατηγορούμενη από τη Γεωργία, πράκτορας-ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον 41χρονο αρχηγό της οργάνωσης, εξέδιδε τα εισιτήρια των υπό διακίνηση αλλοδαπών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί κατά παραγγελία του 41χρονου.

-Η 23χρονη κατηγορούμενη αλλοδαπή υπήκοος, υφάρπαξε διαβατήριο με στοιχεία ημεδαπής γυναίκας και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εξέλθει παράνομα από τη χώρα μας προς την Αυστραλία.

-Τέλος, η 40χρονη από το Ουζμπεκιστάν και ο 44χρονος από το Καζακστάν, συνέδραμαν στην υφαρπαγή διαβατηρίων και στη συνέχεια συνόδευσαν τους διακινούμενους αλλοδαπούς προς τη χώρα προορισμού τους.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των εμπλεκομένων, η οποία αφορά στα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από τη χώρα, της πλαστογραφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης καθώς επίσης της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράνομης οπλοκατοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αστυνομική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».

 

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

λαμια φωτια

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας..