Χαιρόμαστε που τους σταματήσαμε (video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σήμερα πως σταματά τις τηλεπωλήσεις. Αφορμή στάθηκε ο θόρυβος που προκλήθηκε όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άρχισε από την εκπομπή του όπου συνήθως πουλάει βιβλία, να διαφημίζει τα γιλέκα Nanobionic, τα οποία είχε πρωτοεμφανίσει στην ελληνική αγορά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

5a0dd41c1dc52457578b45c5

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Γεωργιάδης είχε διαβάσει ή δει όσα το Hot Doc και το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδρώρας» είχαν αποκαλύψει για το συγκεκριμένο προϊόν πριν από χρόνια, εκείνο που καλά ξέρουμε όμως είναι πως ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πουλάει στην τηλεόραση αντικείμενα αμφιβόλου ποιότητας, διαφημίζοντάς τα περίπου ως θαυματουργά.

Τα προϊόντα Nanobionic, τα οποία μάθαμε από τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου στο ALTER πριν από πέντε και πλέον χρόνια, δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλά γιλέκα, τα οποία παρουσιάστηκαν ως ιατρικά, ορθοπαιδικά προϊόντα, πουλήθηκαν πανάκριβα και εξέθεσαν επιστημονικούς φορείς τους οποίους ο παρουσιαστής εμφάνιζε ψευδώς να πιστοποιούν την αξία τους. Επρόκειτο εν ολίγοις για μια καλοστημένη απάτη, την οποία επανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης με το επιχείρημα ότι τα εισοδήματά του προέρχονται κυρίως από τις τηλεπωλήσεις. Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή, προσπάθησε να πείσει τον αδαή τηλεθεατή να αγοράσει ένα προϊόν – απάτη, για να βγάλει ο ίδιος χρήματα.

Το πρόβλημα με τον Άδωνη Γεωργιάδη σήμερα και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο παλαιότερα, δεν είναι ότι αποφάσισαν να πουλήσουν προϊόντα από την τηλεόραση. Δικαίωμά τους να το κάνουν και να κερδίζουν χρήματα απ’ αυτό. Το πρόβλημα στην περίπτωση και των δύο αυτών κυρίων, είναι η προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού. Κάποιος που ζητά την ελπίδα γιατί δεν μπορεί να περαπατήσει καλά εξαιτίας ενός ατυχήματος για παράδειγμα, μπορεί να γαντζωθεί εύκολα στο συνθετικό γιλέκο που δήθεν θα του προσφέρει ευεξία και θα απαλύνει τον πόνο του. Αν μάλιστα αυτό το γιλέκο το πουλά ο δημοσιογράφος ή ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός (και μάλιστα Υγείας) είναι ακόμη ευκολότερο να πειστεί.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος χρησιμοποιούσε κάποτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα ως απόδειξη ότι τα νανογιλέκα του είναι πράγματι ιατρικά προϊόντα, σχεδόν θαυματουργά. Εμφάνιζε ως ρεπορτάζ και έρευνα συνεντεύξεις με ανθρώπους που υπονοούσαν πως τα γιλέκα αυτά έχουν ιατρική αν όχι θαυματουργή λειτουργία. Χωρίς καμία ένδειξη «telemarketing» σε αυτές τις εκπομπές, ο Τριανταφυλλόπουλος χρησιμοποιούσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα για να πουλήσει προϊόντα. Και ο τηλεθεατής θεωρούσε πως αυτό που ακούει δεν το λέει κάποιος τηλεπωλητής αλλά ένας δημοσιογράφος ως επιστημονικό συμπέρασμα.

Ακριβώς την ίδια λογική είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση φορώντας το γιλέκο, άρχισε να περιγράφει πόσο καλό έχει κάνει στον ίδιο, μίλησε για το καταπληκτικό design, για τα πιστοποιητικά που διαθέτει η εν λόγω πατέντα και στο τέλος εμφάνισε κι έναν εκπρόσωπο της εταιρίας για να παρουσιάσει τη δική του δήθεν αντικειμενική και άκρως αντιεπιστημονική άποψη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είτε δεν γνώριζε για τις μελέτες που πιστοποιούν το αντίθετο απ’ αυτό που διαφήμιζε, ότι δηλαδή τα γιλέκα του είναι μια απάτη, είτε γνώριζε και το απέκρυψε. Σε κάθε περίπτωση επιχείρησε να πουλήσει ελπίδα ώστε να κερδίσει χρήματα.

Στη ζούγκλα της καθημερινότητας και όχι αυτή του Τριανταφυλλόπουλου ή του Γεωργιάδη ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα επιβιώσει. Οι δύο αυτοί κύριοι επέλεξαν να κάνουν τους τηλεπωλητές για τους δικούς τους λόγους. Προφανώς και έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Αρκεί να μην χρησιμοποιούν το προσωπείο της ενημέρωσης ή ακόμη χειρότερα τη δήθεν εγκυρότητα του πρώην υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πωλούν απάτες κι αυταπάτες. Να παραπλανούν και να χειραγωγούν δηλαδή τον τηλεθεατή, εμφανίζοντας παραποιημένα στοιχεία για να κερδίσουν οι ίδιοι χρήματα.

Χαιρόμαστε που η δική μας έρευνα, εκείνη του Hot Doc και του «Κουτιού της Πανδώρας» τους σταμάτησε. 

Διαβάστε σχετικά: 

Ορφάνεψε ο κλάδος των τηλε-πωλήσεων – Αποσύρεται ο Άδωνης

Βρήκαμε τα γιλέκα του Άδωνη, 40 ευρώ φθηνότερα από την «προσφορά» του (video – εικόνες)

Το γιλεκάκι του Καματερού – Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc για την απάτη των νανοπροϊόντων

Αλικάκος (Ελληνικά hoaxes) για τα «θαυματουργά νανογιλέκα» Άδωνι: «Καλά, δεν ντρέπεσαι βρε;» (εικόνα)

«Βράζει» η ΝΔ με Άδωνη

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…