Xαιρέτα μας τον πλάτανο

Η ΕΡΤ του κυρίου «εύγε Ηλία» καταργεί το ενημερωτικό πρόγραμμα, διότι η πολλή ενημέρωση βλάπτει

4979235

Eπειδή υποφέρω από βαριά αλλεργία σε φαινόμενα τύπου Πορτοσάλτε και Μάνδρου, και επειδή τα ριάλιτι και τα πρωινάδικα με κάνουν να θέλω να βγάλω τα μάτια μου με πιρούνι, έχω καταργήσει τα ιδιωτικά κανάλια από την τηλεόρασή μου. Το χαζοκούτι το χρησιμοποιώ για διακοσμητικό εργαλείο και το ανάβω μόνο για να δω καμιά ταινία στην Cosmote TV ή τα αθλητικά που απαιτεί το πόστο μου.

Όταν επείγει να ενημερωθώ για κάτι που «τρέχει», και δεν αρκεί το διαδίκτυο, προσφεύγω στην ΕΡΤ, επιστρατεύοντας τα γνωστά φίλτρα. Και γενικά την παρακολουθώ, από απόσταση ασφαλείας, διότι την πληρώνω εγώ. Εγώ, εσείς και όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι αυτής της ταλαίπωρης χώρας.

Τις προάλλες λανσαρίστηκε με γελοία ταρατατζούμ το νέο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης, σύγχρονο λέει, νεανικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και τα συναφή.

Στην πραγματικότητα, το καινούριο κοσκινάκι είναι ίδιο με το προηγούμενο, με έξτρα πινελιές διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Σήριαλ που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’70, τηλεπαιχνίδια με αισθητική δεκαετίας του ’70, αρχαίες ελληνικές ταινίες, χιλιοπαιγμένες από τα συνδρομητικά κανάλια ξένες σειρές, αθλητικές μεταδόσεις με περιγραφές από τη δεκαετία του ’70, εικόνα και παραγωγή από τη δεκαετία του ‘70. Τουλάχιστον, έχει ρετρό  ομοιομορφία. Θέμα χρόνου να μας ξαναδείξουν το «Μεθοριακό Σταθμό».

Υπάρχει όμως μία πιο ουσιαστικά λεπτομέρεια, που πέρασε απαρατήρητη σε όσους μελέτησαν βαριεστημένα την ηλεκτρονική μπροσούρα. Μία λεπτομέρεια, που ταιριάζει γάντι με τη νοοτροπία της νέας εποχής.

Η νέα ΕΡΤ δεν έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα.

Για την ακρίβεια, τα τρία κανάλια της παίζουν μόνο δελτία ειδήσεων και μία πρωινή ενημερωτική ζώνη, που κατεβάζει ρολά στις 12 το μεσημέρι. Έπειτα, τίποτε. Τίποτε! Σε τρία κανάλια, με χιλιάδες δημοσιογράφους στο έμψυχο δυναμικό τους, δεν προβλέπεται ούτε μία, μα ούτε μία, ενημερωτική εκπομπή.

Μόνο σήριαλ, κουίζ της πλάκας, ντοκυμαντέρ ελληνικά και ξένα, επαναλήψεις επί επαναλήψεων και τα γνωστά μονόπαντα δελτία ειδήσεων, που εξυπηρετούν την προπαγάνδα του Μητσοτακιστάν.  

Ούτε μία εκπομπή επικαιρότητας, σε 13-14 ώρες primetime προγράμματος. Σε τρία κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ούτε μία! Όποιος θέλει ειδήσεις και αναλύσεις, ας το γυρίσει στον Σκάι, που τα λέει ωραία.  

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μεσημεριανή ενημερωτική ζώνη 1-3 μμ, έστω με τους Παπαχλιμίντζους, αλλά καταργήθηκε και αυτή, για να παίζονται επαναλήψεις του Χαιρέτα Μου Τον Πλάτανο.

Η αντίστοιχη του απομεσήμερου έχει αντικατασταθεί εδώ και μήνες από ένα χαζοχαρούμενο μεσημεριανάδικο. Οι βραδυνές εκπομπές πολιτικού λόγου, έστω με τους Κανέλληδες, εξαφανίστηκαν δίχως ίχνη. Πού είναι η Όλγα Τρέμη όταν τη χρειάζεσαι;

Ε, ναι. Να πάτε στον Σκάι, που τα λέει ωραία. Γιατί πέφτει και δύσκολο, για τον κάθε Άδωνι, να πηγαινοέρχεται τα απογεύματα από Φάληρο σε Αγία Παρασκευή και τούμπαλιν.

Επειδή τίποτε σε τούτη τη ζωή δεν είναι τυχαίο, και επειδή ο μακιαβελλισμός πηγαίνει σύννεφο, πρόκειται προφανώς για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Η πολλή ενημέρωση βλάπτει, ιδίως όταν πρέπει να συνδυαστεί με την ενοχλητική παρουσία στελεχών της αντιπολίτευσης.

Μία απολιτίκ νερόβραστη κρατική τηλεόραση ταιριάζει γάντι στην τακτική της αποχαύνωσης. Δεν υπάρχει λόγος να ενημερώνεται το πόπολο. Αντίθετα, υπάρχει λόγος για να μην ενημερώνεται.

Πέτρος Φιλιππίδης, Κάτια Ζυγούλη, Ίνα Ταράντου, Έλενα Κατρίτση, Βαγγέλης Ιωάννου και πολύ σας πέφτουν, από κουλτούρα.

Τα μαγαζιά παραπλεύρως πουλάνε ριάλιτι και μπάλα, μη σας κρατάμε άλλο. Όσο πιο γρήγορα αποκοιμηθείτε, τόσο το καλύτερο. Ό,τι προωθεί τη σκέψη και την ενημέρωση βλάπτει σοβαρά την υγεία του Έλληνα ψηφοφόρου.

Πρώτα καταργήσαμε την τέχνη, τώρα καταργούμε και τα ντιμπέη. Είναι, με μία λέξη, ντροπή.

Βεβαίως, η παραπάνω κατάντια θα μπορούσε να αποδοθεί στην πατροπαράδοτη αργομισθία των τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας. Το τέρας της Αγίας Παρασκευής, που τρέφει ορδές χαραμοφάηδων και παράγει υποτυπώδες έως ανύπαρκτο πρόγραμμα, είναι ένα εξάμβλωμα που καθρεφτίζει ανάγλυφα την κρατικοδίαιτη ροσφετολογία και ανικανότητα. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση απώλεσε μεμιάς το όποιο τεκμήριο αγαθών προθέσεων όταν ανέθεσε πραξικοπηματικά την προεδρία της ΕΡΤ στον υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, από τον πρώτη κιόλας μήνα της …μεταπολίτευσης.

Δε με ενδιαφέρει αν ο Κωνσταντίνος Ζούλας είναι ένας δυνητικά καλός δημοσιογράφος. Ο υπεύθυνος Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη απεμπολεί κάθε άλλη ιδιότητα, εκτός από αυτήν του υπεύθυνου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στους μήνες που ακολούθησαν την αναδιάρθρωση, οι διάδρομοι του Ραδιομεγάρου γέμισαν από νεοσύλλεκτους κομματικούς που έφτασαν με ταχύρρυθμη διαδικασία μέχρι το γυαλί, ενώ οι λογής λογής ανεπιθύμητοι εξοστρακίστηκαν στα αμπάρια.

Στις ελεύθερες ώρες του, ο κύριος πρόεδρος χαριεντίζεται διαδικτυακά με εγκληματίες. «Εύγε Ηλία», έγραψε στο Twitter μία καλοκαιρινή μέρα του 2017 ο Κωνσταντίνος Ζούλας. «Περιέγραψες το πρόβλημα της χώρας σε μία μόνο φράση».

Ο «εύγε» Ηλίας ήταν ο Κασιδιάρης, ο οποίος είχε αναρτήσει το εξής αριστούργημα: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου».

Είναι τώρα η σειρά μου, να περιγράψω το πρόβλημα της χώρας σε μία μόνο φράση. Θα κάνω μάλιστα οικονομία στις λέξεις: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». 

– Ακολουθεί το πρόγραμμα των τριών βασικών καναλιών της ΕΡΤ (χωρίς να υπολογίζονται το ΕΡΤ Sports, το Κανάλι της Βουλής, το Euronews κλπ) σήμερα Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά τη νύχτα. Εξαιρώ από τη λίστα μόνο τα αναπόφευκτα Δελτία Ειδήσεων και σας αφήνω να απολαύσετε το αριστούργημα που έφτιαξαν οι κομματικοί γκαουλάιτερ του Μητσοτάκη, με δικά σας έξοδα. Ο ευρών ενημερωτική εκπομπή αμειφθήσεται με μία παλιά καούκα της Κατερίνας Ακριβοπούλου.

ΕΡΤ1

13.00 Δες Και Βρες (τηλεπαιχνίδι), 14.00 Χαιρέτα Μου Τον Πλάτανο (ελληνικό σήριαλ σε επανάληψη), 16:00 ΦλΕΡΤ (μεσημεριανάδικο lifestyle), 19:00 Μια Καινούρια Αρχή (ξένη σειρά), 20:00 Χαιρέτα Μου Τον Πλάτανο (το ελληνικό σήριαλ που λέγαμε, πρώτη προβολή), 22:00 Το Μεγάλο Παιχνίδι (νέο αθλητικό τηλεπαιχνίδι), 23:00 Οι Περιπέτειες Του Ηρακλή Πουαρό (ξένη σειρά του 1989, σε επανάληψη), 00:15 Lucifer (ξένη σειρά). Ακολουθούν επαναλήψεις των παραπάνω εκπομπών, μέχρι τις 5.30 το πρωί.

ΕΡΤ2

13:00 Ο Θαυμαστός Κόσμος Του Ποταμού Μεκόνγκ (ντοκυμαντέρ), 14:00 Χίλια Χρώματα Του Χρήστου (παιδικό πρόγραμμα), 15:00 Αστυνόμος ΣαΪνης (κινούμενα σχέδια), 15:30 Spirit (κινούμενα σχέδια), 15:55 Ζιγκ και Σαρκό (κινούμενα σχέδια), 16:15 Ταξίδια Γαστρονομίας στην Αμερική (ντοκυμαντέρ(, 17:15 Πόλνταρκ (ξένη σειρά), 19:00 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (ντοκυμαντέρ), 20:00 Μονόγραμμα (ντοκυμαντέρ), 20:39 Μικροπόλεις (ντοκυμαντέρ), 21:00 Η Κυρία Υπουργός (ξένη σειρά), 22:00 Σώμα Με Σώμα (ξένη ταινία), 00:10 Όταν Φυσάει Νοτιάς (ντοκυμαντέρ). Ακολουθούν επαναλήψεις μέχρι τις 7:00 το πρωί.

ΕΡΤ3

12:00 24 Ωρες Ελλάδα (ντοκυμαντέρ, Ε), 13:00 Κάπου Στη Γη (ντοκυμαντέρ, Ε), 15:00 Νόστιμες Διαδρομές (ντοκυμαντέρ), 16:00 Μικρές Φάρμες (ντοκυμαντέρ), 17:30 Ο Κόσμος Των Σπορ, 18:00 Η Γλώσσα Των Ζώων (ντοκυμαντέρ, Ε), 20:15 Μιλάμε Ελεύθερα (ντοκυμαντέρ, Ε), 21:15 Το Mεγαλείο Της Τέχνης (ντοκυμαντέρ, Ε), 22:00 Αποκάλυψη: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (ντοκυμαντέρ, Ε), 23:00 Ο Αληθινός Πόλεμος Των Θρόνων (ντοκυμαντέρ, Ε), 00:00 Στα Χρόνια Της Θύελλας (ξένη σειρά, Ε). Ακολουθούν ακόμα περισσότερες επαναλήψεις, μέχρι τις 10:00 το πρωί.   

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Μαλαισία

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Οι 10 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη των πληρωμάτων των δύο ελικοπτέρων