Newsroom

Newsroom

WWF: Σε κατάσταση "εμφράγματος" ο πλανήτης

Άκρως ανησυχητικά για τη ζωή στον πλανήτη είναι τα τελευταία ευρήματα της παγκόσμιας έκθεσης του WWF, σύμφωνα με τα οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός της άγριας ζωής τείνει να μειωθεί κατά δύο τρίτα μέχρι το 2020, ενώ η φυσική γη υπολογίζεται ότι χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό κατά 38% από το 1970.

570b954d1dc5242e788b45a1

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2016» που δημοσιεύεται κάθε δυο χρόνια από το WWF, η άγρια ζωή είναι πιθανό να καταρρεύσει κατά 67% εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης οι άνθρωποι «καταπονούν» τον πλανήτη και υπογραμμίζει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφής και ενέργειας. «Οι εκθέσεις “Ζωντανός Πλανήτης” είναι ένα οικολογικό τεστ κοπώσεως που δείχνει τις αρρυθμίες και τα εμφράγματα που προκαλεί η αδιαφορία για την υγεία του πλανήτη. Από αυτό το “τσεκ απ” και πέρα, η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από πολιτικές κυρίως αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεοδότα Ναντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχει ήδη μειωθεί κατά 58% μεταξύ 1970 και 2012.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το 2020 είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη χρονιά: οι δεσμεύσεις με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα τεθούν σε εφαρμογή, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πρώτων περιβαλλοντικών δράσεων υπό το πρίσμα της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θέτει υπό ισότιμη πολιτική μοίρα τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Εάν οι συμφωνίες αυτές εφαρμοστούν, και ταυτόχρονα επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι διατήρησης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020, θα είναι δυνατή η αναμόρφωση των ενεργειακών και διατροφικών συστημάτων, ώστε να προστατευθεί η ζωή στη Γη.

«Η άγρια ζωή εξαφανίζεται με πρωτοφανή ρυθμό, στο χρονικό περιθώριο της δικής μας γενιάς», δήλωσε ο Marco Lambertini, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα υπέροχα είδη που όλοι αγαπάμε. Η βιοποικιλότητα αποτελεί το θεμέλιο της υγείας των δασών, των ποταμών κα των θαλασσών μας. Εάν εξαφανιστούν τα είδη, τα οικοσυστήματα αυτά θα καταρρεύσουν μαζί με τον καθαρό αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που μας παρέχουν», τονίζει. Και προσθέτει: «Έχουμε τα εργαλεία για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε τώρα, αν θέλουμε σοβαρά να διατηρήσουμε έναν ζωντανό πλανήτη για τη δική μας επιβίωση και ευημερία».

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Νάντσου επισημαίνει: «Στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουμε πως αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη του χθες, ανοίγουμε μεγαλύτερες πληγές για το μέλλον: στην παγκόσμια πρόκληση για απεξάρτηση από τον άνθρακα, απαντάμε με νέες ρυπογόνες και πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες. Στον αγώνα για προστασία πολύτιμης φυσικής γης που χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό 38% από το 1970, η Ελλάδα απαντάει με νομιμοποιήσεις παράνομης καταστροφής δασικών και παράκτιων εκτάσεων. Είναι επιτέλους καιρός να δούμε ότι η μόνη λύση για την κρίση, περνάει μέσα από τον σεβασμό στη φύση και στα όρια του πλανήτη».

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…