Newsroom

Newsroom

Wikileaks: Αμερικανικές ανησυχίες για τη ρωσική μαφία

Πολλά αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks και δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Monde φέρνουν στο…

Πολλά αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks και δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Monde φέρνουν στο φως τη διείσδυση της ρωσικής μαφίας στην Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι τη Βουλγαρία, και εγείρουν το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική εξουσία στη Μόσχα.

Στην Ισπανία, η αμερικανική πρεσβεία χαιρετίζει τον Αύγουστο 2009 δύο μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με τις ονομασίες Troika (2008-2009) και Avispa (2005-2007) κατά των ρωσικών δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, και οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη 60 υπόπτων, περιλαμβανομένων τεσσάρων από τους οκτώ ή δέκα ηγέτες της ρωσικής μαφίας εκτός των συνόρων της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Μαδρίτη της αμερικανοϊσπανικής ομάδας εργασίας για το οργανωμένο έγκλημα, ο Ισπανός εισαγγελέας Χοσέ «Πέπε» Γρίνδα Γκονθάλεθ, επικεφαλής της επιχείρησης Avispa, δηλώνει πως η ρωσική μαφία ασκεί τεράστιο έλεγχο επί στρατηγικών τομέων, όπως το αλουμίνιο.

Ο Ισπανός εισαγγελέας αναφέρεται στις σχέσεις που μπορούν να υφίστανται ανάμεσα σε ορισμένους μαφιόζους στην Ισπανία και Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στην έκτασητης εμπλοκής του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική μαφία, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν κάνουν αντιστοιχία ανάμεσα στην κορυφή της ρωσικής ηγεσίας και τη ρωσική μαφία.

Το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία αποτελεί επίσης αντικείμενο αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος της 7ης Ιουλίου 2005, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια εκφράζει τη ανησυχία της.

Πηγή: kathimerini.gr

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους