"Ωδή στη Λέσβο": Μία ταινία μικρού μήκους για τους νησιώτες που δίδαξαν ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Οι κάτοικοι της Λέσβου βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στο νησί τους. Η ταινία μικρού μήκους «Ωδή στη Λέσβο» αποτυπώνει αυτή την προσπάθεια, μία προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από αυταπάρνηση, αλληλεγγύη, ελπίδα και αγάπη.

NewsRoom 30/09/2016 | 17:09

Η ιστορία κάποιων νησιωτών, όπως ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός, ο ψαράς Θανάσης Μαρμαρινός και η 85χρονη γιαγιά Αιμιλία Καμβύση, που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σκηνοθέτης είναι ο Talal Derki ένας σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος από τη Συρία. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου, και αποφοίτησε το 2003. Το 2013, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Return to Homs, ο Talal αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω του πολέμου.

«Η δική μου οικογένεια διέφυγε από τον πόλεμο στη Συρία, αλλά γλύτωσε το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι. Χιλιάδες άλλοι έζησαν αυτή την τραυματική εμπειρία, καθώς προσπαθούσαν να βρουν άσυλο από την πατρίδα μου που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Όμως, στο νησί της Λέσβου συνέβη κάτι εξαιρετικό. Από το σκοτάδι στη Συρία, ένα φως έλαμψε στην Ελλάδα – έναν τόπο όπου ήρθα για να γνωρίσω και να αγαπήσω", αναφέρει.

Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Johnnie Walker, στο πλαίσιο του προγράμματος «Storyline», μέσω του οποίου ακούγονται πραγματικές ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο.