Newsroom

Newsroom

Washington Post: Στην Κρήτη έγινε "η μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην Ευρώπη" κατά του σχεδίου καταστροφής χημικών στη θάλασσα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει στην καταστροφή συριακών χημικών όπλων στην…

wp crete

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει στην καταστροφή συριακών χημικών όπλων στην Μεσόγειο, σε μία θαλάσσια περιοχή μεταξύΓαύδου και Μάλτας. 

Η διαδήλωση που διοργάνωσαν οι Κρητικοί στο Αρκάδι ήταν απόλυτα επιτυχημένη και αναφέρεται ως “η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη, κατά αυτού του σχεδίου”

Όμως πιστεύουμε ότι η καμπάνια περί αποχής από τις ευροεκλογές ως τιμωρία της κυβέρνησης κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Με λίγα λόγια, αυτό ακριβώς επιδιώκει η μνημονιακή κυβέρνηση, την αποχή.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι από την ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι από το αρχείο του LEFTeria-news, από άρθρο της Telegraph με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2014. 

Εντύπωση προκαλεί ότι στο τέλος του άρθρου διαβάζουμε ότι «συνολικά 14 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της πτωχευμένης Ελλάδας, παρέχουν χρηματοδότηση» για το πρότζεκτ αυτό της καταστροφής των χημικών όπλων.

Δηλαδή οι Σαμαράς-Βενιζέλος συγχρηματοδοτούν το αμερικάνικο σχέδιο καταστροφής της Μεσογείου και των κρητικών ακτών. Λεφτά υπάρχουν.

Σάλος στην Ελλάδα για το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο
 
Anthee Carassava
23 Μαρτίου

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα – Από τους ιερείς μέχρι τους οικολόγους και από τους ψαράδες μέχρι τουςταξιδιωτικούς πράκτορες, χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους της Κρήτης την Κυριακή για ναδιαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των χημικών όπλωντης Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου, μετατρέποντας ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη διακοπών της Ευρώπης σε ένα πιθανό νεκροταφείο, αφήνοντας ελεύθερα, ιδιαίτερα τοξικά στοιχεία.

Η διαμαρτυρία που διεξήχθη στο Αρκάδι, σε ένα μικρό χωριό χωμένο στα ορεινά της Κρήτης καιφήμισμένο για την αιματηρή τοπική εξέγερση του ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές πριν από 150 χρόνια, σηματοδοτεί την τελευταία επίδειξη της τοπικής αντίστασης στη διεθνή επιχείρηση, την οποία οι διαδηλωτές θεωρούν ως την πλέον θανατηφόρα απειλή μέχρι στιγμής για το περιβάλλονκαι τα μέσα βιοπορισμού τους. 

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την αστυνομία της Κρήτης και τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πάνω από 10.000, καθιστώντας την διαμαρτυρία αυτή, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη, κατά αυτού του σχεδίου παροπλισμού, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Γιάννης Χαρωνίτης, ακτιβιστής και διοργανωτής της διαμαρτυρίας. «Θέλουν να καταστρέψουν αυτά τα όπλα – ωραία, ας κάνουν την πίσω αυλή της Συρίας μια τοξική χωματερή, όχι τη δική μας».

Βάσει της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρέπει να παροπλιστεί και να καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου – ένας στόχος που γίνεται ολοένα και πιο απίθανος εν μέσω μη τηρουμένων προθεσμιών και κωλυσιεργίαςαπό τη Δαμασκό.

Επιπλέον, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας είναι κακές, εν μέσω των ρωσικώνκινήσεων στην χερσόνησο της Κριμαίας, οι διεθνείς παρατηρητές φοβούνται ότι το σχέδιο για να καθαρίσουν τη Συρία από το χημικό της οπλοστάσιο, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Η Ρωσία παραμένει ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της Συρίας και ο ρόλος της στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας παροπλισμού στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών το περασμένο φθινόπωρο, αποδείχθηκε καθοριστικός.

Από την αρχή του έτους, περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων των χημικών όπλων της Συρίας έχουν αποσταλεί από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, με πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγία και της Δανίας σε διάφορες ευρωπαϊκές τοποθεσίες που φιλοξενούν ειδικέςεγκαταστάσεις καταστροφής τους στην ξηρά.

Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του πρότζεκτ, όμως, περιλαμβάνει ένα σχέδιο για να εξουδετερωθούνπερίπου 20 τόνοι αερίου μουστάρδας και νευροτοξικών ουσιών στα διεθνή ύδατα μεταξύ Γαύδου,ενός μικρού νησιού έξω από την ακτή της Κρήτης, και της Μάλτας, επάνω σε ένα 648 ποδών πλοίοτων ΗΠΑ, που θα ενεργεί ως ένας κινητός σταθμός για την καταστροφή των χημικών όπλων.  

Σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία, ρωσικά πολεμικά σκάφη έχουν αναλάβει να καθοδηγήσουν και ναεπιβλέψουν την καταστροφή των χημικών επί θαλάσσης, επάνω στο αμερικάνικο φορτηγό MV CapeRay – αυτό το μέρος του πρότζεκτ, έχει ματαιωθεί προς το παρόν.

Εάν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Ουάσινγκτον πρόσφατα στη Μόσχα ενταθούν, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προστιθέμενη πίεση στις αμερικανορωσικές σχέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς η Ρωσία θα επιλέξει να επηρεάσει – ή όχι – τι η Συρία θα κάνει με το υπόλοιπο χημικό οπλοστάσιο της.
“Νομίζω ότι αυτό που είναι πιθανό να δούμε είναι ότι το καθεστώς του Σύριου προέδρου Basharaal-Assad ίσα-ίσα θα συμμορφωθεί, με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς θα παγιώνει στρατιωτικά τον έλεγχό της τη χώρας”, δήλωσε στο National Public Radio το Σάββατο ο Andrew Tabler, ένας ειδικός για τη Συρία από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή. 

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένειότι η καταστροφή των χημικών όπλων στη θάλασσα δεν ενέχει απειλή για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων, ειδικά σε μια περιοχή της Μεσογείου που είναι γεμάτη με ναυάγια και είναι γνωστή για την ταραγμένη της θάλασσα.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου άσκηση», προειδοποιεί ο Ευάγγελος Γιδαράκος,καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. «Τα πιθανά ρίσκα και οι κίνδυνοιπου συνεπάγεται είναι τεράστιοι».

«Η τοξικότητα αυτών των παραγόντων είναι τόσο υψηλή ώστε αν κάτι πάει στραβά, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη φάση της φόρτωσης, όταν οι χημικές ουσίες δεν έχουν αραιωθεί, η έκταση της καταστροφής θα μπορούσε να είναι καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για κάθε ζωντανό οργανισμό που ζεί μέσα και γύρω από αυτό».

Στην πτωχευμένη χώρα που παραπαίει μετά από έξι χρόνια βάναυσης λιτότητας, και αγωνίζεται ναανακάμψει με τη βοήθεια της μεγαλύτερης της βιομηχανίας, του τουρισμού, οι Κρητικοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στο αμφιλεγόμενο σχέδιο ένα τέλος.

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, η διαμάχη αυτή έχει γίνει ένα καυτό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Ακριβώς αυτό το μήνα, περίπου 152 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι από τη Γαύδο, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης, συμφώνησαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Μαίου για ναδιαμαρτυρηθούν για αυτό που ονομάζουν ως «απραξία της κυβέρνησης» στο σχέδιο αυτό.
Ακτιβιστές προβλέπουν ότι  η καμπάνια “No Vote” θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θαεξαπλωθεί στην Κρήτη και θα ξεχυθεί στη Μάλτα και την Ιταλία, όπου οι αποστολές των χημικών όπλων αποθηκεύονται εκεί, πριν μεταφερθούν στο MV Cape Ray, το πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ, όπου οι τοξικές ουσίες θα καταστραφούν τον Ιούνιο.

Επτά χώρες συμβάλλουν άμεσα στη διαδικασία παροπλισμού, ενώ συνολικά 14,συμπεριλαμβανομένης και της πτωχευμένης Ελλάδας, παρέχουν χρηματοδότηση.

“Αυτό δεν είναι απλά μια τοπική διαμαρτυρία”, δήλωσε η Ευαγγελία Καλλινίκου, ο αντιδήμαρχοςτης Γαύδου. «Είναι η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης προσπάθειας και δεν θα σταματήσει μέχρι το σχέδιο να ματαιώθεί εντελώς».

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

In Greece uproar over plan to dispose of Syrian chemical weapons in the Mediterranean
http://www.washingtonpost.com/blogs/she-the-people/wp/2014/03/23/in-gree…

Πηγή: lefteria-news.blogspot.gr

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»