Newsroom

Newsroom

Βυθίζεται στο χάος η Αίγυπτος – περισσότερα από 600 τα καταγεγραμμένα θύματα

«Παρασκευή του θυμού» χαρακτηρίζουν στο twitter τη σημερινή ημέρα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καλώντας τους ισλαμιστές σε νέες διαδηλώσεις μετά την…

«Παρασκευή του θυμού» χαρακτηρίζουν στο twitter τη σημερινή ημέρα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καλώντας τους ισλαμιστές σε νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή. Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα».

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης, αυξάνεται διαρκώς με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638 αλλά με ξένους ανταποκριτές να μετρούν σορούς που θεωρείται ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση.

Χθες Πέπμτη, χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν επιδρομή σε κυβερνητικό κτήριο στο Κάιρο, στο οποίο έβαλαν φωτιά. Εν τω μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το χρονικό του αιγυπτιακού δράματος

Η Τετάρτη η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, με τους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να αντιδρούν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποιούσε η Αστυνομία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωνε ότι σε όλη τη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 430 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικοί, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για 300 νεκρούς μόνο στο Κάιρο, με το συνολικό αριθμό να ξεπερνά κατά πολύ τις 3.000.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωνε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πετούσαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτηρίου να παραδοθούν στις φλόγες.

Διαδηλωτές ρίχνουν αστυνομικό όχημα από τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στην περιοχή Νασρ στο Κάιρο


Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι

Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές. «Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», υπογράμμισε.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα έχει τεθεί από την Τετάρτη ολόκληρη η Αίγυπτος. Αυτό έχει ανακοινώσει ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε δέκα επαρχίες από τις 19:00 έως τις 6:00.

Απέσυρε τον πρέσβη ο Ισημερινός

Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως τον ηγέτη του.

«Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή.


Ο δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από αιγύπτιους στρατιώτες.

Παρενέβη η Ύπατη Αρμοστία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έκκληση προς όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο «να κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος της καταστροφής» απεύθυνε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, μετά την αιματοχυσία, με εκατοντάδες νεκρούς, κατά την επιχείρηση των αρχών για τη διάλυση καθιστικών διαμαρτυριών ισλαμιστών.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ακόμη πως ο τραγικος απολογισμός παραπέμπει σε «υπερβολική, ακόμη και ακραία άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε πως πρέπει να διεξαχθεί «ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας». Διεμήνυσε μάλιστα πως «όποιος κριθεί ένοχος για αδικοπραγία, θα πρέπει να λογοδοτήσει».
«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται το νόμο και πρέπει να ενεργούν σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά» υπογράμμισε.

Η Πιλάι δήλωσε εξάλλου ότι «υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε δημόσια και θρησκευτικά κτίρια από τους αντιπάλους της κυβέρνησης», ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές». Όπως είπε, αυτοί που ευθύνονται για τέτοιες εγκληματικές πράξεις θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για την αξιωματούχο του ΟΗΕ, «τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης έδειξαν πόσο επικίνδυνα έχει πολωθεί η Αίγυπτος». Εξέφρασε τη λύπη της για «την απώλεια των ανθρώπινων ζωών» και «απηύθυνε έκκληση προς όλους στην Αίγυπτο να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου απ’ αυτή τη βία».

«Ζητώ από τις αιγυπτιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας να δρουν με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο – η αστυνομία διέλυσε συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μόρσι (video)

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…