Βρούτσης: "Επικίνδυνη αυταπάτη" τα περί επαναφοράς στην οικονομίας με αύξηση του κατώτατου μισθού

“Αυταπάτη” χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα…

vroutsis 7

“Αυταπάτη” χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα Αύγουστο, το ότι η αύξηση των κατώτατων αμοιβών στα 751 ευρώ θα επαναφέρει αυτόματα την οικονομία σε συνθήκες προ κρίσης.

«Το να πιστεύει κάποιος ότι με μία απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ – όπως δηλαδή ήταν τον 2009 – θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μην συνέβη τίποτε, αποτελεί μία αυταπάτη. Μία επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μία κατάσταση κλονισμού, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ποσοστό 7,69% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται ήδη με μισθούς ανώτερους του κατώτατου. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως είπε, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, που θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό, ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη – και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

«Πάνω από αυτό το ελάχιστο κατώφλι των μισθών, το «εισόδημα ασφαλείας», οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους – κάτι που ήδη γίνεται – όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά. Αυτή είναι εξάλλου η λογική με την οποία διαμορφώνονται οι αμοιβές σε όλη την Ευρώπη. Οι αμοιβές πρέπει να “καθρεφτίζουν” τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Όσον αφορά τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και ο εφετινός  Αύγουστος συνεχίζει να εμφανίζει θετικό πρόσημο προσλήψεων, παρότι πρόκειται για μήνα που ιστορικά παρουσιάζει συνήθως αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις ροές απασχόλησης.

Πράγματι, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», που καταγράφει ψηφιακά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε κλάδο της οικονομίας,  οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις».

Επίσης, επισήμανε ότι σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου το 2014 «δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα».

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, συγκλίνουν στο ότι η αγορά εργασίας έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ήδη ξεκινήσει και η φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας», σημείωση ο κ. Βρούτσης.

 

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»