Newsroom

Newsroom

Βρετανός γιατρός πέθανε σε φυλακές της Συρίας

O 32χρονος Bρετανός χειρουργός Αμπάς Χαν, πέθανε έπειτα από ένα χρόνο κράτησης σε φυλακές της Συρίας. Είχε συλληφθεί πέρυσι τον…

syria 6

O 32χρονος Bρετανός χειρουργός Αμπάς Χαν, πέθανε έπειτα από ένα χρόνο κράτησης σε φυλακές της Συρίας.

Είχε συλληφθεί πέρυσι τον Νοέμβριο εντός 48 ωρών από την άφιξή του στο Χαλέπι όπου ήθελε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.

Την είδηση του θανάτου του γιατρού Χαν μετέδωσε το BBC επικαλούμενο την οικογένειά του.

Ο 32χρονος Αμπάς Χαν, χειρουργός ορθοπεδικός από το Λονδίνο, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο Χαλέπι όπου είχε μεταβεί για να βοηθήσει τραυματισμένους αμάχους.

Σύμφωνα με τον αδελφό του Αφρόζ, οι συριακές αρχές είχαν δεσμευτεί να τον αφήσουν ελεύθερο αυτήν την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ανακοίνωσαν τον θάνατό του στην μητέρα του, η οποία βρίσκεται στην Συρία εδώ και τέσσερις μήνες αιτούμενη την απελευθέρωσή του.

Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Αμπάς Χαν αυτοκτόνησε στο κελί του. Δήλωσε ότι διενεργείται νεκροψία στη σορό και το πόρισμα θα παραδοθεί στην οικογένειά του.

Ο θάνατος του βρετανού γιατρού δεν επιβεβαιώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε ωστόσο «πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την είδηση ότι ο Χαν πέθανε ενώ κρατείτο στην Συρία».

«Ο αδελφός μου ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι. Ήταν χαρούμενος και περίμενε με ανυπομονησία την απελευθέρωσή του» δήλωσε ο Αφρόζ Χαν, προσθέτοντας ότι δεν έχει λάβει διευκρινίσεις όσον αφορά τις συνθήκες του θανάτου του.

«Είμαστε συντετριμμένοι, αναστατωμένοι και οργισμένοι με το Φόρεϊν Όφις, το οποίο έσερνε τα πόδια του για 13 μήνες» είπε ο αδελφός του γιατρού, πατέρα δύο παιδιών.

«Αν οι τραγικές αυτές πληροφορίες επαληθευτούν, την ευθύνη για τον θάνατο του δρ. Χαν θα την επωμιστούν αυτές  – οι συριακές αρχές – και θα ασκήσουμε πιέσεις για να πάρουμε απαντήσεις γι’ αυτό που συνέβη» ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει να επιτραπεί προξενική πρόσβαση στον γιατρό, αλλά σημείωσε ότι όλα του τα αιτήματα είχαν αγνοηθεί.

Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανακοίνωσε ότι δεν έχει νέα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες από έναν από τους φωτορεπόρτερ της, τον Μπουνγιαμίν Αϊγκούν, ο οποίος βρισκόταν στην Συρία για να καλύψει τον πόλεμο στην χώρα.

«Δεν έχουμε κανένα νέο από τον δημοσιογράφο μας, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή, εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της εφημερίδας.

Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τρίτη ότι ο Τούρκος φωτορεπόρτερ απήχθη από ομάδες τζιχαντιστών που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και συνδέονται με την Αλ Κάιντα, πληροφορία η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον εργοδότη του.

Περίπου 30 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στην Συρία από την έναρξη του πολέμου, και σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), 27 δημοσιογράφοι και 91 πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ζωή τους στην σύγκρουση.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων