Βρετανικό σκάνδαλο ταχυδρομείων: Ελαττωματικό λογισμικό «καταδίκασε» 700 υπαλλήλους

Νομοθετικές αλλαγές για να απαλλαγούν οι 700 από τις κατηγορίες

ταυχδορμιεο

Τουλάχιστον 700 υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων καταδικάστηκαν άδικα για κλοπή, απάτη και ψευδή λογιστικά στοιχεία παρά το γεγονός ότι φώναζαν για την αθωότητά τους. Αυτό που αποδεικνύεται τώρα είναι πως το λογισμικό της εταιρείας ήταν ελαττωματικό και ήταν αυτό που τελικά έφταιγε. Για την υπόθεση διεξάγεται ανεξάρτητη έρευνα.

Τα ταχυδρομεία σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ , ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο κράτος και η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο νόμο ώστε να απαλλαγούν όλοι όσοι αναμένουν ακόμη την απόσυρση των κατηγοριών τους. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξετάζει άλλους τρόπους για να προσφέρει υποστήριξη στον κόσμο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό γιατί αυτή η υπόθεση είναι εξοργιστική. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί» δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Έως τώρα, μόνο 93 άτομα από τα 700 που βρέθηκαν ένοχοι, κατάφεραν να απαλλαχτούν από τις κατηγορίες και έτσι να «καθαρίσουν» το όνομα τους.

Τι είναι το βρετανικό σκάνδαλο των Ταχυδρομείων;

Μεταξύ 1999 και 2015, το Ταχυδρομείο άσκησε ποινική δίωξη σε 736 υποδιευθυντών και διοικητικούς υπαλλήλους – κατά μέσο όρο μία δίωξη την εβδομάδα – με βάση πληροφορίες από ένα λογισμικό σύστημα υπολογιστή που ονομάζεται Horizon.

Ορισμένοι μάλιστα καταδικάστηκαν και πήγαν φυλακή, με κατηγορίες για ψευδή λογιστικά και κλοπές. Πολλοί άνθρωποι καταστράφηκαν οικονομικά, βιώνοντας χλευασμό.

Έως σήμερα, μόνο 93 καταδικαστικές αποφάσεις έχουν ανατραπεί. Τον Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησε δημόσια έρευνα. Πολλά θύματα εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανατραπούν οι καταδίκες τους ή και να εξασφαλίσουν πλήρη αποζημίωση.