Newsroom

Pandora Newsroom

Βρετανία: Σάλος με την αστυνομία που πέρασε χειροπέδες σε 18χρονο ενώ ξεψυχούσε

Οι αστυνομικοί του αφαίρεσαν τις χειροπέδες και ξεκίνησαν προσπάθειες ΚΑΡΠΑ μόνο όταν συνειδητοποίησαν, πολύ αργά, τη σοβαρότητα της κατάστασής του

AP25275555278513

Κύμα οργής και έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η αποκάλυψη της σοκαριστικής συμπεριφοράς των αστυνομικών αρχών απέναντι σε έναν 18χρονο φοιτητή. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον νεαρό Χένρι Νόουακ (Henry Nowak) την ώρα που αιμορραγούσε θανάσιμα από μαχαιριές, πιστεύοντας τυφλά τα ψέματα του δολοφόνου του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σαουθάμπτον. Τη Δευτέρα, ο 23χρονος δολοφόνος Βίκρουμ Ντίγκουα (Vickrum Digwa), μέλος της κοινότητας των Σιχ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ο Ντίγκουα είχε επιτεθεί στον άτυχο φοιτητή με ένα μαχαίρι, το οποίο υποστήριξε ότι έφερε νόμιμα ως τελετουργικό εγχειρίδιο της θρησκείας του. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο δράστης δήλωσε ψευδώς ότι ο 18χρονος του είχε ρίξει το τουρμπάνι και τον είχε τραυματίσει στο μάτι.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – «Δεν νομίζω, φίλε»

Η δημοσιοποίηση του βίντεο από τις κάμερες στολής των αστυνομικών (bodycams) έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Στο οπτικοακουστικό υλικό, ο αιμόφυρτος Νόουακ ακούγεται να εκλιπαρεί στο έδαφος λέγοντας: «Με έχουν μαχαιρώσει» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Η απάντηση του αστυνομικού που του περνούσε χειροπέδες ήταν σοκαριστικά απαθής: «Δεν νομίζω να σε μαχαίρωσαν, φίλε».

Ο 18χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τη σύλληψή του. Οι αστυνομικοί του αφαίρεσαν τις χειροπέδες και ξεκίνησαν προσπάθειες ΚΑΡΠΑ μόνο όταν συνειδητοποίησαν, πολύ αργά, τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου, Νικ Τόμας-Σάιμοντς, χαρακτήρισε το υλικό «σπαρακτικό» και τη στάση των αρχών «σοκαριστική». Η οικογένεια του θύματος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και εξευτελιστική» μεταχείριση, αν και ο πατέρας του Χένρι απηύθυνε έκκληση να μη χρησιμοποιηθεί ο θάνατος του γιου του για τη σπορά μίσους και διχασμού.

Πολιτική θύελλα και φυλετικές εντάσεις

Η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις, αναζωπυρώνοντας τις φυλετικές εντάσεις στη χώρα. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αστυνομίας.

«Ο φόβος της αστυνομίας μήπως κατηγορηθεί για ρατσισμό αποδείχθηκε μεγαλύτερος από το καθήκον της να διαλευκάνει τη δολοφονία του Χένρι Νόουακ», δήλωσε ο Φάρατζ.

Ο πολιτικός προσπάθησε μάλιστα να παραλληλίσει την υπόθεση με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ το 2020, η οποία είχε πυροδοτήσει το κίνημα Black Lives Matter, τονίζοντας ότι και στην περίπτωση του Νόουακ αγνοήθηκε η δραματική έκκληση «δεν μπορώ να αναπνεύσω», αλλά αυτή τη φορά με θύμα έναν λευκό Βρετανό.

Σε εξέλιξη κατεπείγουσα έρευνα

Ο δικαστής Ουίλιαμ Μάουσλι παραδέχθηκε ότι η δίκη πυροδότησε έντονο κλίμα πόλωσης, ενώ ήδη προγραμματίζονται μαζικές πορείες διαμαρτυρίας στο Σαουθάμπτον και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Η τοπική αστυνομία του Χάμπσαϊρ έχει ζητήσει επίσημα συγγνώμη, ενώ η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων αστυνομικών εξετάζεται ήδη από το Ανεξάρτητο Γραφείο για την Αστυνομική Συμπεριφορά (IOPC).

«Οι λεπτομέρειες της αστυνομικής ανταπόκρισης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα και την κρίση των αρχών», δήλωσε η αστυνομική επίτροπος Ντόνα Τζόουνς, διαβεβαιώνοντας ότι τα πορίσματα της έρευνας θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Μηνιγγίτιδα: Νέος συναγερμός στην Αγγλία για κρούσματα σε κολλέγιο – Πέθανε φοιτητής

Σοκ στην Αγγλία: Νεκρός 14χρονος ποδοσφαιριστής της Νότιγχαμ Φόρεστ – Τον παρέσυρε τρένο

Βρετανία: Για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα γίνεται αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι – Ποια είναι η Sarah Mullally

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

6554100

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει περίπου…

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και έκαναν ναζιστικές χειρονομίες

5493320 1533x864 1

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και έκαναν ναζιστικές χειρονομίες

Η ανακοίνωση της Διαχειριστικής Συνέλευσης του Ανοιχτού Αναγνωστηρίου καλεί κάθε αντιφασίστα και αντιφασίστρια στο Ανοιχτό…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή τρία μέλη του κυκλώματος με τις παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

6991146

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή τρία μέλη του κυκλώματος με τις παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά επιδοτήσεις που φέρονται να καταβλήθηκαν με ψευδείς δηλώσεις και ανακριβή στοιχεία

Οι Προτάσεις μας

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

AP17301807938043

Βαρκελώνη: Το παράξενο έθιμο των «διαβόλων της φωτιάς» – Θυσιάζουν την ακοή τους για να συμμετέχουν

Ήδη από τον Μεσαίωνα, οι θρησκευτικές πομπές της Βαρκελώνης συνοδεύονταν από πυροτεχνικά εφέ και συμβολικές…

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

5190420 2048x1364 1

Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα αναλώσιμα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες «η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και…

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Πάπας

Πάπας Λέων: Η Εκκλησία να ακούσει τα θύματα κακοποίησης και να αποζημιώσει τους επιζώντες

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πάπας υπογράμμισε ότι οι επιζώντες θα πρέπει να διαπιστώσουν έμπρακτη…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Μητέρα, πατέρας και ο 9χρονος γιος τους έπεσαν στο κενό από τον 36ο όροφο ουρανοξύστη

londino

Λονδίνο: Μητέρα, πατέρας και ο 9χρονος γιος τους έπεσαν στο κενό από τον 36ο όροφο ουρανοξύστη

Το τραγικό περιστατικό συνέβη σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο νότιο Λονδίνο

Κούβα: Τα τρία σενάρια για την επέμβαση των ΗΠΑ – Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ

AP26080061441771

Κούβα: Τα τρία σενάρια για την επέμβαση των ΗΠΑ – Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ

Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί να αμυνθεί, να αποφύγει οποιονδήποτε «αιφνιδιασμό», διαμηνύει ο πρόεδρος της…

Νέα έρευνα: Ο κόσμος μπήκε σε μια νέα εποχή αυξημένης βίας – Ρεκόρ ένοπλων συγκρούσεων το 2025

AP26144267425701

Νέα έρευνα: Ο κόσμος μπήκε σε μια νέα εποχή αυξημένης βίας – Ρεκόρ ένοπλων συγκρούσεων το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 65 συγκρούσεις στις οποίες εμπλεκόταν τουλάχιστον ένα κράτος,…