Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι είχαν «πολύ καλή συζήτηση» τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
«Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του πολλή δουλειά, αλλά θα είναι ικανός να τη φέρει σε πέρας και, φυσικά, οι ΗΠΑ θα είναι εκεί για να τον βοηθήσουν», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως συζήτησε με τον συνομιλητή του για το ζήτημα του στενού του Ορμούζ, τη στρατιωτική συμμαχία των δυο κρατών και εμπορικά ζητήματα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την προηγουμένη, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πανηγύριζε το φερόμενο σχέδιο –που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής– του Άντι Μπέρναμ να εγκρίνει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε εξάλλου συνάντηση των δυο ανδρών «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».
Ο Μπέρναμ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον καγκελάριο των συντηρητικών στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, όπου συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία των δυο χωρών και να προωθήσουν την εφαρμογή της συνθήκης του Κένζιγκτον, έκανε γνωστό το Βερολίνο.
Η συνθήκη –συμφωνία διμερούς φιλίας– υπογράφτηκε στο Λονδίνο τη 17η Ιουλίου 2025 από τον κ. Μερτς και τον προκάτοχο του κ. Μπέρναμ, τον Κιρ Στάρμερ.
Όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι δυο επικεφαλής κυβερνήσεων τόνισαν πως θα συνεχίσουν να παρέχουν εκτεταμένη υποστήριξη στο Κίεβο και να αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του καγκελάριου. Διαβεβαίωσαν πως οι δυο χώρες θέλουν μολαταύτα σοβαρές συνομιλίες για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Ο καγκελάριος Μερτς προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Μπέρναμ να επισκεφτεί το Βερολίνο το συντομότερο, πάντα σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός των Εργατικών Μπέρναμ, που υπόσχεται «βαθιές αλλαγές» στη Βρετανία, διαδέχθηκε νωρίτερα χθες τον παραιτηθέντα Κιρ Στάρμερ, ο οποίος άσκησε την εξουσία από τον Ιούλιο του 2024.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια