Βρετανία: Εκατοντάδες αστυνομικοί θα απολυθούν έπειτα από τα αλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς και μισογυνισμού

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κλονιστεί από τις αποκαλύψεις για μια κουλτούρα διαφθοράς, ρατσιμού και μισογυνισμού.

AP22300451767645 1

Εκατοντάδες αξιωματικοί της αστυνομίας στο Λονδίνο ενδέχεται να απολυθούν για σεξουαλικά αδικήματα και αδικήματα που αφορούν ενδοοικογενειακή βία, όπως δήλωσε σήμερα ο ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας στην προσπάθειά του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά την ομολογία ενός αξιωματικού ότι υπήρξε κατά συρροήν βιαστής.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί από σκάνδαλα, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν ο 48χρονος Ντέιβιντ Κάρικ παραδέχτηκε ότι διέπραξε 24 βιασμούς μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών και ενώ υπηρετούσε ως αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ οι συνάδελφοί του απέτυχαν να τον σταματήσουν.

Η υπόθεση ακολουθεί μια σειρά αποκαλύψεων για σοβαρά παραπτώματα στους κόλπους της αστυνομίας του Λονδίνου, της μεγαλύτερης αριθμητικά της Βρετανίας με περισσότερους από 43.000 αξιωματικούς και άλλο προσωπικό και υπεύθυνης για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι απελάσεις.

Ο Επίτροπος της αστυνομίας Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος επιστρατεύθηκε πριν από τέσσερις μήνες για να ηγηθεί της προσπάθειας εξυγίανσης του Σώματος, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με περίπου 800 αξιωματικούς που αφορούν πάνω από 1.000 καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα και ενδοοικογενειακή βία.

Όπως είπε ο ίδιος, θα γίνουν πολλές απολύσεις στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

“Έχω δεκάδες χιλιάδες φανταστικούς άνδρες και γυναίκες, αλλά έχω και εκατοντάδες άλλους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Θα το εξυγιάνω”, δήλωσε σήμερα στο BBC.

“Επανεξετάζουμε συστηματικά κάθε μέλος του προσωπικού της αστυνομίας και κάθε αξιωματικό του Σώματος, εις βάρος του οποίου έχουμε πληροφορίες για περιστατικά που αφορούν ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική βία”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κλονιστεί από τις αποκαλύψεις για μια κουλτούρα διαφθοράς, ρατσιμού και μισογυνισμού.

Τα τελευταία χρόνια ένας αξιωματικός φυλακίστηκε για τον βιασμό και τον φόνο μιας γυναίκας την οποία απήγαγε ενώ εκείνη περπατούσε προς το σπίτι της και τα δικαστήρια έκριναν τότε παράνομη την ισχυρή αστυνομική παρουσία στη διάρκεια τελετής στη μνήμη της.

Ένας αξιωματικός εν υπηρεσία καταδικάστηκε ως μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης, δύο ακόμη φυλακίστηκαν επειδή ανήρτησαν φωτογραφίες από τον τόπο εγκλήματος μετά τον φόνο δύο γυναικών που ήταν αδελφές, ενώ έρευνα που έγινε για μια αστυνομική μονάδα εντόπισε συζητήσεις για ξυλοδαρμό γυναικών, με έναν αξιωματικό μάλιστα να έχει στείλει μήνυμα σε γυναίκα συνάδελφό του λέγοντάς της ότι θα την βιάσει.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει υπάρξει αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας από το 2021 με τα πρώτα πορίσματα να καταλήγουν ότι απαιτείται “ριζική” αναδιάρθρωση σε σχέση με τη διαχείριση των καταγγελιών εις βάρος αξιωματικών για παραπτωματική συμπεριφορά.

Η υπόθεση του Κάρικ, ενός από τους μεγαλύτερους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα, ο οποίος δήλωσε ένοχος για 24 βιασμούς στο διάστημα 2003-2020, προκάλεσε ερωτήματα για την αποτυχία να αντιληφθούν οι συνάδελφοί του την δράση του.

Ο Κάρικ είχε προηγουμένως βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας με αφορμή εννέα περιστατικά, περιλαμβανομένων καταγγελιών για παρενόχληση, επίθεση και βιασμό στο διάστημα 2000-2021, αλλά δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

Εκμεταλλευόταν την θέση εξουσίας που κατείχε για να τρομοκρατεί και να ελέγχει τα θύματά του λέγοντάς τους ότι κανένας δεν θα πιστέψει τα λόγια τους απέναντι στα λόγια ενός εν ενεργεία αξιωματικού.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…