Βραζιλία: Οπαδός του Μπολσονάρο συνελήφθη όταν προκάλεσε «χάος» με εκρηκτικά

Ο συλληφθείς αναφέρθηκε πως ονομάζεται Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλιας.

REUTERS ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟ 768x480 1

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τοπικός Τύπος την Κυριακή, η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν οπαδό του Ζαΐρ Μπολσονάρο καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να προκαλέσει «χάος» μία εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο συλληφθείς αναφέρθηκε πως ονομάζεται Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλιας. Η τελετή της ορκωμοσίας του Λούλα πρόκειται να πραγματοποιηθέι την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Στόχος του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην αστυνομία που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ήταν να «προκαλέσει χάος» και «την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να «εμποδίσει την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Την αστυνομία ειδοποίησε ο οδηγός του βυτιοφόρου αφού βρήκε τον εκρηκτικό μηχανισμό το πρωί του Σαββάτου.

Μολονότι είχε γίνει απόπειρα πυροδότησης, ο μηχανισμός δεν εξερράγη, δήλωσε ο Ρόμπσον Καντίντο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας της Μπραζίλια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο G1.

«Τα σοβαρά γεγονότα που συνέβησαν χθες στη Μπραζίλια αποδεικνύουν πως τα στρατόπεδα των λεγόμενων ‘πατριωτών’ έχουν γίνει εκκολαπτήρια τρομοκρατών», έγραψε στο Twitter ο Φλάβιο Ντίνο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση του Λούλα.

Ο συλληφθείς διευκρίνισε πως είχε καταστρώσει το σχέδιο με άλλους οπαδους του Μπολσονάρο, οι οποίοι διαδήλωναν επί ημέρες μετά την ανακοίνωση της ήττας του απερχόμενου προέδρου μπροστά από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια.

Η ιδέα ήταν να τοποθετήσουν τουλάχιστον δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στρατηγικά σημεία, με στόχο να πετύχουν «να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας» και «να προκαλέσουν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στην αστυνομία ο Ολιβέιρα Σόουζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S. Paulo.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρου είχαν αποκλείσει δρόμους και διαδήλωναν μπροστά από στρατόπεδα στη χώρα, μετά τη νίκη με μικρή πλειοψηφία του Λούλα στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου (με 50,9% των ψήφων έναντι 49,1%).

Μήνες αργότερα, εξακολουθούν να γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του Μπολσονάρο μπροστά από μερικά στρατόπεδα. Στο διαμέρισμα του Ολιβέιρα Σόουζα, ο οποίος εργαζόταν σε πρατήριο βενζίνης στην πολιτεία Παρά (βόρεια Βραζιλία), η αστυνομία βρήκε σημαντική ποσότητα όπλων.

Ο Ολιβέιρα Σόουζα είπε πως «εμπνεύσθηκε από τα λόγια του προέδρου Μπολσονάρο» για να αποκτήσει τα όπλα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 160.000 ρεάλ (περίπου 31.100 δολάρια), αναφέρει η Folha de S. Paulo.

Ο Μπολσονάρο έχει υποστηρίξει σε δημόσιες δηλώσεις του πως «ένας ένοπλος λαός δεν θα υποδουλωθεί ποτέ».

Σύμφωνα με την ομολογία του, ο κρατούμενος ήθελε να μοιράσει όπλα στους ανθρώπους που διαδηλώνουν μπροστά από τα στρατόπεδα.

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

ΑTHENS Conference League

Conference League:Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους

Σε ποια περίπτωση οι εργαζόμενοι πληρώνονται αν δεν καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους εξαιτίας…