Newsroom

Newsroom

«Βράζει» και η Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά της φτώχειας, της ακρίβειας και των ελλείψεων σε τρόφιμα

Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους - Η χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πληρωμή ορισμένων εισαγωγών

AP - Τυνησια διαδηλωσεις

Εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα Τύνιδα κατά της φτώχειας, των υψηλών τιμών, αλλά και κατά των ελλείψεων σε μερικά τρόφιμα, κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Καΐς Σαγιέντ, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομική και πολιτική κρίση.

Η Τυνησία δίνει μάχη για να αναζωογονήσει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται για τον πληθωρισμό που καταγράφεται περίπου στο 9%, αλλά και τις ελλείψεις σε αρκετά είδη διατροφής στα καταστήματα, επειδή η χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πληρωμή μερικών εισαγωγών.

Η βορειοαφρικανική χώρα βρίσκεται επίσης στη μέση μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης από τότε, που ο Σαγιέντ έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχο την εκτελεστική εξουσία την προηγούμενη χρονιά, διαλύοντας το κοινοβούλιο, σε μία κίνηση την οποία, οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν πραξικόπημα.

Στην φτωχή συνοικία Ντουάρ Χιτσέρ στην πρωτεύουσα, μερικοί διαδηλωτές πέταξαν φέτες ψωμιού στον αέρα. Άλλοι φώναζαν, “Πού είναι ο Καΐς Σαγιέντ;” Εξαγριωμένοι νέοι έκαψαν λάστιχα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ελλείψεις τροφίμων στην Τυνησία, με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους, κλιμακώνουν τη λαϊκή δυσφορία για τις υψηλές τιμές, καθώς αρκετοί Τυνήσιοι περνούν ώρες ψάχνοντας για ζάχαρη, γάλα, βούτυρο, λάδι για μαγείρεμα, αλλά και ρύζι. Βίντεο που αναρτήθηκαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν δεκάδες καταναλωτές να δίνουν μάχη για ένα κιλό ζάχαρη στην αγορά.

Η Τυνησία, η οποία υποφέρει από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να διασώσει τα δημόσια οικονομικά της από την κατάρρευση.

Η κυβέρνηση αύξησε αυτό τον μήνα την τιμή των φιαλών με αέριο που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα κατά 14%, για πρώτη φορά μέσα σε 12 χρόνια. Παράλληλα, αύξησε τις τιμές των καυσίμων για τέταρτη χρονιά αυτό τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση των επιχορηγήσεων στην ενέργεια. Πρόκειται για μία αλλαγή πολιτικής που επέβαλε το ΔΝΤ.

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…