Newsroom

Newsroom

"Βουτιά" στο ΧΑΑ μετά την απόφαση για "πάγωμα" του deal συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank

«Κινούμενη άμμος» από το πρωί της Δευτέρας το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας της ραγδαίας κατάρρευσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και…

xrimatistirio

«Κινούμενη άμμος» από το πρωί της Δευτέρας το ελληνικό χρηματιστήριο εξαιτίας της ραγδαίας κατάρρευσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, οι οποίες έχουν απολέσει το 30% της αξίας τους και πλέον διαπραγματεύονται στα 0,30€ και 0,10€ αντίστοιχα.

Αμφότερες οι μετοχές ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με limit down, ελέω της αναστολής της διαδικασίας συγχώνευσης και της παραδοχής των δύο τραπεζών ότι αδυνατούν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ίδια κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα, έχει συμπαρασυρθεί ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑΑ, ο οποίος αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες τις τάξεως του 18%, ενώ ο γενικός δείκτης πλησιάζει τις 800 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και οι τίτλοι των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, σε ποσοστό 15 % και 18% αντίστοιχα, ενώ από τις συνολικά 79 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 64 κινούνται πτωτικά, 7 σημειώνουν κέρδη και 8 παραμένουν αμετάβλητες.

Πώς «πάγωσε» η συμφωνία
Το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, οι ελεγκτές της τρόικας εξέφρασαν φόβους για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε μια συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης που θα είχε το νέο σχήμα. Έτσι, αποφασίστηκε το «πάγωμα» της συμφωνίας, αφού θεωρήθηκε ότι η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προέκυπτε μετά τη συγχώνευση θα ήταν δύσκολο να ιδιωτικοποιηθεί λόγω του μεγέθους της.