Βουλώστε το επιτέλους

Η Μαρία Καρυστιανού, παιδίατρος, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία (το έγκλημα) των Τεμπών κυριολεκτικά συγκλόνισε το πανελλήνιο, γιατί δεν μίλησε μόνο ως μητέρα της 20χρονης Μάρθη που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 28 ης ` Φεβρουαρίου 2023.

βουλη τεμπη

Η Μαρία Καρυστιανού δεν είναι απλά η πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων και δεν είναι μόνη, παρότι προσήλθε μόνη στην εξεταστική επιτροπή αφού όπως είπε: “Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες τους. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκε πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί”.

Η Μαρία Καρυστιανού, άθελα της -με τον πιο τραγικό τρόπο- έγινε η φωνή όλων όσων βιώνουν ανείπωτες ή «συνήθεις» τραγωδίες, μικρούς ή μεγάλους θανάτους, ασήκωτες ή λιγότερο βαριές απώλειες, καταφανείς ή συγκαλυμμένες αδικίες. Και με αυτή την έννοια δεν είναι μόνη ούτε έχει δίπλα της μόνο εκατοντάδες άλλους, είμαστε εκατομμύρια αυτοί που στοιχιζόμαστε πίσω της.

Η Μαρία Καρυστιανού ανέλαβε -χωρίς καν να το έχει συνειδητοποιήσει- για λογαριασμό όλων μας να ορθώσει ανάστημα απέναντι σ’ ένα πανίσχυρο σύστημα που αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό, τα ισχυρά συμφέροντα ως κοινωνικά δικαιώματα, το εθνικό και πατριωτικό όφελος ως κομματικό κέρδος, το συγκυριακά πλειοψηφικό ως δημοκρατικό στο διηνεκές, την απόδοση δικαιοσύνης ως αποποίηση πάσης ευθύνης, με την βούλα μάλιστα αθωωτικών πορισμάτων που συντάσσει και υπογράφει μόνη πάντα η πλειοψηφία των επιτροπών της Βουλής.

Η Μαρία Καρυστιανού αποδόμησε την ανεξαρτησία της επιτροπής και ρώτησε τους «δικαστές»:
“Θέλω να έρθετε για πολύ λίγο στη θέση μας. Να χάσετε το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο από ιατρικό λάθος, από αδιαφορία και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη να παραπέμπεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Πώς θα σας φαινόταν αυτό; Δίκαιο; Φυσιολογικό;

Φέρνω αυτό το παράδειγμα για να σας πως ότι δεν είναι εντάξει όλο αυτό.
Δεν είσαστε δικαστές.
Δεν ξέρετε τη δικογραφία.
Πώς ξέρω ότι θα αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος ένα θέμα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος; Με βάση την προϊστορία των Επιτροπών, η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη”.

Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε με την μόνη γλώσσα που έχει μάθει στη ζωή της, αυτή που ξεκινάει με το γράμμα Άλφα (Αλήθεια) και εδράζεται σε στοιχεία, σε ονόματα και διευθύνσεις και αποκάλυψε ότι ο Κώστας Αγοραστός της εκμυστηρεύτηκε πως προχώρησε στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος κατόπιν εντολών υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε:

Αυτός ο υπουργός (Κώστας Καραμανλής) δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμην των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών”.

Η Μαρία Καρυστιανού είπε αποφασιστικά σε μία αποστροφή της:
“Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι μέσα από τη Δικαιοσύνη”. Όσοι τσιμεντώνετε εγκλήματα επικαλούμενοι το 41% οφείλετε να βγάλετε το σκασμό. Βουλώστε το επιτέλους.

“Εμέ δε Άνυτος και Μέλητος αποκτείναι μεν δύνανται, βλάψαι δε ού. (Ο Άνυτος και ο Μέλητος [οι κατήγοροι στη δίκη του] μπορούν να με σκοτώσουν αλλά όχι να με βλάψουν)”.
Σωκράτης, Φιλόσοφος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την αθώωση της για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6207670

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την αθώωση της για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…