Βουλή: Την Παρασκευή η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε το παρακάτω χρονοδιάγραμμα - Ποιοι στηρίζουν την εξεταστική επιτροπή.

5393096 1

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης και εξέτασης της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε το εξής χρονοδιάγραμμα:

– Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

– Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

– Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία.

– Την Τρίτη 30/8 ή Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022). Υπενθυμίζεται πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα για την ακρόαση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, του τέως γ.γ. της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Επίσης, ο Περισσός εκτός από τα συγκεκριμένα πρόσωπα ζητά την διερεύνηση των δικών του καταγγελιών για «συνακροάσεις» στα κεντρικά του γραφεία επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την ΚΟ της ΝΔ για διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα.

Ποιοι στηρίζουν την εξεταστική επιτροπή

Επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας.

Να σημειωθεί ότι εως τώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τα ερωτήματα προς διερεύνηση που θέτουν οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη αφορούν αποκλειστικά την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και περιορίζουν την έρευνα στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΚΟ «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αναδρομικότητα ακόμα και αν αφορούσε άλλα κόμματα».

Ωστόσο, το κείμενο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρεται και την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2016, υπόθεση που είχε φέρει στο φως η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά δεν διερευνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Εάν η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνευτεί ως δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τότε το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει αλλά θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές παντως από τον Περισσό δεν αποκλείουν να κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση από το ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες χρονική επέκταση της έρευνας και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούν Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Ακραία ρητορική Tραμπ: «Αν δεν εκλεγώ η χώρα αντιμετωπίζει λουτρό αίματος» – Σύγκρινε τον εαυτό του με τον Αλ Καπόνε (Video)

AP24139833821798

Ακραία ρητορική Tραμπ: «Αν δεν εκλεγώ η χώρα αντιμετωπίζει λουτρό αίματος» – Σύγκρινε τον εαυτό του με τον Αλ Καπόνε (Video)

Στην ομιλία του, ο Τραμπ είπε ότι οι προοδευτικοί είναι «όλοι κακοί άνθρωποι» που «θέλουν…

Απίστευτο βίντεο: Πολίτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έμεινε στο κέντρο της Αθήνας γιατί θα πέρναγε ο ποδηλατικός γύρος (video)

Τρόλει

Απίστευτο βίντεο: Πολίτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έμεινε στο κέντρο της Αθήνας γιατί θα πέρναγε ο ποδηλατικός γύρος (video)

Ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/05) και όπως φαίνεται δεν έλειψαν τα…

70 γιατροί «αδειάζουν» τον Άδωνι για την περιβόητη φωτογραφία με τα ράντζα στο Γεννηματάς

438154300 969444704557337 1299351825454569905 n

70 γιατροί «αδειάζουν» τον Άδωνι για την περιβόητη φωτογραφία με τα ράντζα στο Γεννηματάς

«Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη», αναφέρει η ανακοίνωση…

«Kutsu-batman»: Η viral φωτογραφία Κουτσούμπα δίπλα στον Μπάτμαν στο Comic Con – Tα επικά σχόλια στο Twitter

Κουτσούμπας

«Kutsu-batman»: Η viral φωτογραφία Κουτσούμπα δίπλα στον Μπάτμαν στο Comic Con – Tα επικά σχόλια στο Twitter

«Κόκκινο και το Gotham City πλέον!!», ανέφερε ένα από τους χρήστες των social media για…