Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Η συζήτηση αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα - "Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή"

EK - Βουλη

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 3 τα ξημερώματα, ενώ θα συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί, με την ψηφοφορία να πραγματοποιείται το μεσημέρι.

Πρόκειται για μία αν μη τι άλλο ασυνήθιστη διαδικασία, που αυτονόητα περιορίζει την ορατότητα της διαδικασίας, αφού λίγοι θα… ξενυχτήσουν έως τις 3 τα ξημερώματα για να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις των βουλευτών, με την επίσημη δικαιολογία για την απόφαση αυτή να σχετίζεται με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και σύντομα την οριστική και τη σωστή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός. Που θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση της δημοκρατίας. Την υπόθεση της ίδιας του της ζωής», είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Νωρίτερα, είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο του φακέλου που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο, που επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento και αποδεικνύει τις παρακολουθήσεις έξι “στόχων” από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, κατονομάστηκαν:

  • Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
  • Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος
  • Ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης
  • Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος
  • Ο πρώην διευθυντής γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Θεόδωρος Λάγιος
  • Ο γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ, οι εισηγητές, της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, γνωστοποίησαν πως τάσσονται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της “καθεστωτικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους παράνομων παρακολουθήσεων”. Μάλιστα, η εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 απεθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία, καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να αποφασίσουν αν με τη ψήφο τους θα γίνουν συνένοχοι και συνεργοί του πρωθυπουργού. “Υπάρχει ζωή και μετά τον κ. Μητσοτάκη. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη σας. Σφυρίξτε τη λήξη και διασώστε το μέλλον σας αλλιώς θα χάσετε και την αξιοπρέπειά σας και το μέλλον σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Απατζίδη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συσκοτίσει αντί να βοηθήσει να φωτιστεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ υπεραμύνθηκε πλήρως των χειρισμών του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, τονίζοντας ότι έχει εκ του συντάγματος υποχρέωση να ελέγξει τους παρόχους και να ενημερώσει βουλή και αρχηγούς κομμάτων.

“Πάνω από την αίθουσα πλανάται μια λέξη. Τσίπα. Και πλανάται γιατί λείπει από την αίθουσα, το δημόσιο διάλογο, και από την ευθύνη της κυβέρνησης”, σχολίασε ο βουλευτής.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό