Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία συγκροτήθηκε η Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών

Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, πλην του ΠΑΣΟΚ που επέμεινε στη δική του πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

τέμπη

Μόνο το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια να είναι 266 υπέρ και 32 κατά. Από τη διαδικασία απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον αντ΄ αυτού, Μάκη Βορίδη, με τη συμπολίτευση να αντιλαμβάνεται ως ασίστ το αίτημα του Περισσού προκειμένου να αποφύγει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

 

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους επί διαδικαστικών θεμάτων, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε σε ΝΔ και ΚΚΕ, εξακοντίζοντας κατηγορίες περί απόπειρας συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών που έχει εντοπίσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία για τη σύμβαση 717. Θάνος Πλεύρης και Θανάσης Παφίλης αντέστρεψαν τα πυρά στον Δημήτρη Μάντζο, με τη διαδικασία να μετατρέπετε σε αποκρουστικό show πολιτικής εντυπωσιοθηρίας με φόντο μία σιδηροδρομική τραγωδία με 57 νεκρούς.

Έπειτα, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε από τον Μάκη Βορίδη να εκφράσει τη θέση της κυβέρνησης επί των αιτημάτων για συγκρότηση Προανακριτικής, με τον υπουργό Επικρατείας να απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο η ΝΔ να συναινέσει στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Απαντώντας στις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη συκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το ενδεχόμενο η συμπολίτευση να υπερψηφίσει τη συγκρότηση τέτοιου είδους Επιτροπής, ενώ κατηγόρησε τους πολιτικού του αντιπάλους για τακτικισμό. «Δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται αδικήματα για ανθρωποκτονίες μέσω οικονομικών εγκλημάτων» είπε με ακροδεξιό κυνισμό.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε πως ο Μ. Βορίδης «εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή». «Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη», ήταν η απάντηση του προς τον υπουργό, καλώντας παράλληλα τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν συναινεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πιο διευρυμένη έρευνα σε σχέση με την Προανακριτική για τη σύμβαση 717.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αποκαλυπτική την τοποθέτηση του Μ. Βορίδη αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να μην ερευνηθεί τίποτα. Κάλεσε δε τον κ. Κουτσούμπα να αποσύρει την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ «σας εκμεταλλεύονται», ενώ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το σενάριο να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική.

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…