Βόμβα Ρουμπάτη στην εξεταστική επιτροπή: «Παράνομη η παρακολούθηση βουλευτών και ευρωβουλευτών»

Ο Ρουμπάτης παραδέχτηκε ότι δεν του ζήτησε ποτέ ο Τσίπρας να προχωρήσει σε επισύνδεση και ότι τα «αρχεία της ΕΥΠ δεν είναι κάλτσες για να εξαφανίζονται»

2839717 1

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του στην Υπηρεσία και πρώτο μάρτυρα της Εξεταστικής, Θεόδωρο Δραβίλλα, αποδομώντας κι εκείνος με την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής τη δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου και επιδεινώνοντας τη θέση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος θα είναι ο επόμενος μάρτυρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ πλην από μία. Ο υπέρμαχος του δικαιώματος επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες που μπορούν να «κάψουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διπλοθεσίτης – «ταλιροφονιάς», Λάζαρος Τσαβδαρίδης, φέρεται να ζήτησε από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει την Επιτροπή για το περιεχόμενο των ενημερώσεων που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό δεν μπορώ να τις μεταφέρω» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας και τόνισε πως ενώπιον της Εξεταστικής δεν υπάρχει απόρρητο και πως δεν θα το επικαλεστεί. «Θα πω ό,τι γνωρίζω» δήλωσε και -κατά τις πληροφορίες- φαίνεται να παρέθεσε με λεπτομέρειες πότε ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν την Υπηρεσία.

«Παράνομη η παρακολούθηση βουλευτών και ευρωβουλευτών»

Εν συνεχεία, κατά τις πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ αποσαφήνισε πως «σε καμία περίπτωση» δεν είναι νόμιμη η επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. «Ο διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό. Άλλοτε προφορικά, άλλοτε με σημείωμα. Εγώ, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η Υπηρεσία» σημείωσε.

«Δεν μου ζήτησε ποτέ ο Τσίπρας να κάνω επισύνδεση»

«Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να μου πει ο κ. Τσίπρας να κάνω επισύνδεση» φέρεται να υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ενώ φέρεται να τόνισε πως πληροφορίες λάμβανε και από τον Αλ. Τσίπρα και από τον Κυρ. Μητσοτάκη για κρίσιμα θέματα. Για παράδειγμα, φέρεται να είπε πως πολύτιμες πληροφορίες έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη «για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία».

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται»

«Κάποιος άκουγε και κάποιος έγραφε» ανέφερε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί τα ηχητικά να καταστρέφονται σχεδόν αυτόματα, όμως, το έγγραφο υλικό της παρακολούθησης παραμένει για δύο χρόνια στα αρχεία της Υπηρεσίας. «Έχω δει αρχεία στην ΕΥΠ από το 1953» φέρεται να διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή». Μάλιστα, διευκρίνισε πως λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στο αρχείο.

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται» σχολίασε δηκτικά με αφορμή τα δημοσιεύματα περί καταστροφής του αρχείου παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και φέρεται να πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής να καλέσουν «κάποιον τεχνικό της ΕΥΠ» για να τους εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία, με την προτροπή του -κατά τις πληροφορίες- να μην προκαλεί ενθουσιασμό στα «γαλάζια» μέλη της Εξεταστικής.

Επιμένοντας στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη, θα έπρεπε να υπάρχει «τόμος πληροφοριών για να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση». «Η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος των πολιτικών» έκρινε και κατέστησε κομμάτι της κατάθεσής του (αυτά τα λόγια φέρεται να χρησιμοποίησε) τη νομική άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτών ή ευρωβουλευτών.

Πηγή: Documentonews.gr

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

benizelos 12

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

Μιλώντας για το Balkan Gathering o κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τις εργασίες του, τονίζοντας ότι αποτελεί…