Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά» του Κύκλου Ιδεών.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου στην υπόθεση του «μπαζώματος» στα Τέμπη, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να τεθεί αίτημα άσκησης δίωξης εις βάρος υπουργού, πέραν του κ. Τριαντόπουλου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της παραγραφής, προειδοποιώντας ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει κίνδυνος εξάλειψης του αξιόποινου, γεγονός που, όπως είπε, θα έθετε σε σοβαρή δοκιμασία την αξιοπιστία των θεσμών.
Το πλήγμα για τη θεσμική αξιοπιστία θα είναι τεράστιο
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη και το δικαστήριο αποφανθεί πως έχει εκπνεύσει το χρονικό όριο για τη δίωξη, το πλήγμα για τη θεσμική αξιοπιστία θα είναι τεράστιο.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στις αρχές του ποινικού δικαίου, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται η αναδρομική εφαρμογή δυσμενών ποινικών νόμων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραγραφής, επεσήμανε ότι η νομολογία του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ασαφής, καθώς έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις σε υποθέσεις όπως αυτή του Βατοπεδίου και της Novartis.
Τέμπη: «Δεν δικαιολογείται κανένα λάθος»
Κατά τον κ. Βενιζέλο, η μόνη λύση για την αποφυγή νομικών και θεσμικών αδιεξόδων είναι η ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών πριν από τη λήξη της τρέχουσας Β’ Συνόδου της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Όπως εξήγησε, η σύνοδος αυτή ολοκληρώνεται την Κυριακή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδος και κατατίθεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Επιπλέον, τόνισε ότι η σύνοδος δεν πρέπει να διακοπεί νωρίτερα, είτε με προεδρικό διάταγμα είτε με διάλυση της Βουλής, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες νομικές συνέπειες. Κλείνοντας τη δήλωσή του, υπογράμμισε πως το κοινοβούλιο οφείλει να δράσει άμεσα, καθώς «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, δεν δικαιολογείται κανένα λάθος».
Τέμπη: Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου
«Θέλω να κάνω μία δήλωση. Είναι πάρα πολύ πιθανό να τεθεί αίτημα άσκησης δίωξης κατά υπουργού. Πέραν του πλημμελήματος του επικουρικού μάλιστα εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος για την οποία ήδη έχει κινηθεί διαδικασία για τον κ. Τριαντόπουλο.
Αναφέρομαι σε άλλα πρόσωπα και σε άλλα αδικήματα. Εφόσον λοιπόν τίθεται τέτοιο ζήτημα πρέπει να σταθμίσουμε και να συμφιλιώσουμε δύο στόχους. Ο ένας στόχος είναι να φανεί την υστάτη στιγμή στοιχειωδώς αξιόπιστο το θεσμικό μας σύστημα. Δηλαδή αν ασκηθεί μία ποινική δίωξη η οποία θα κριθεί από το δικαστήριο ότι προσκρούει σε εξάλειψη του αξιοποίνου νομίζω ότι η κρίση αξιοπιστίας θα είναι κολοσσιαία.
Από την άλλη μεριά ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σεβόμενοι το ποινικό δόγμα, την τυποποίηση του ποινικού φαινομένου, της εγγύησης του ποινικού φιλελευθερισμού και μία θεμελιώδης εγγύηση είναι η απαγόρευση της αναδρομικής ισχύος των δυσμενών ποινικών νόμων. Και τα ζητήματα παραγραφής και αποσβεστικής προθεσμίας στην Ελλάδα είναι ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου επί των οποίων δεν χωρεί εφαρμογή δυσμενέστερου ποινικού νόμου.
Η νομολογία επίσης του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου δεν μας βοηθάει δυστυχώς γιατί έχουν ειπωθεί αντιφατικά πράγματα την τελευταία 15ετία ως προς την παραγραφή. Δηλαδη, για την επίπτωση που έχει η διάλυση της Βουλής πριν ολοκληρωθεί η πρώτη Σύνοδος και η σύγκληση νέας Βουλής, η οποία αρχίζει τη δική της πρώτη σύνοδο.
Είναι άλλη στάση του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Βατοπεδίου και άλλη στάση στην υπόθεση Novartis, Παπακωνσταντίνου. Άρα η μόνη λύση, η οποία τα συμφιλιώνει όλα αυτά και η οποία πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί το κοινοβουλευτικό μέρος του άρθρου 86 εντός της παρούσας και τρέχουσας δευτέρας Συνόδου της Κ (όπως αριθμείται) κοινοβουλευτικής περιόδου της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η Β Σύνοδος τελειώνει την Κυριακή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, γιατί τότε αρχίζει κατά το Σύνταγμα η επόμενη Σύνοδος και ταυτοχρόνως πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτά τα δύο πράγματα συμβαίνουν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Άρα, η παρούσα Σύνοδος δεν πρέπει να διακοπεί νωρίτερα, είτε επειδή θα δημοσιευθεί διάταγμα λήξης, είτε επειδή θα διαλυθεί η Βουλή. Ως εκ τούτου πρέπει να διατηρηθεί εν λειτουργία η παρούσα Β Τακτική Σύνοδος μέχρι την Κυριακή από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και πρέπει ό,τι είναι να γίνει κοινοβουλευτικά, να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, είναι αυτό που σας είπα, δεν δικαιολογείται κανένα λάθος».
Διαβάστε επίσης:
Ζωγράφου: Φοιτητής βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο στην Πανεπιστημιούπολη
Ποια είναι τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε: Από την αλλαγή φωνής έως τις ημικρανίες
Μύκονος: Εξωφρενική η τιμή για μία ξαπλώστρα – Τρεις φορές πιο ακριβή από το Ντουμπάι
Βουλευτής της ΝΔ «ξηλώνει» τον ανασχηματισμό: Αιχμές για Αρίστο Δοξιάδη και Τσάφο