«Βόμβα» από τα «ΝΕΑ» για παρακολουθήσεις υπουργών-Ο ρόλος Δημητριάδη και οι σχέσεις με τον υπόκοσμο

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν κατανομάζεται ευθέως, αλλά «φωτογραφίζεται» στα Νέα του Σαββάτου, σε ρεπορτάζ-βόμβα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, « κυβερνητικό κέντρο» χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό predator αλλά επίσης φυσικές παρακολουθήσεις καθώς και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα εναντίον υπουργών- πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών αλλά και κατά «αντρών και γυναικών, για ιδιωτικούς λόγους».

Ο υπουργός που υπονοείται είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με Γρηγόρη Δημητριάδη για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες. Μια από τις πρώτες ενέργειες του κ. Χρυσοχοϊδη, αμέσως μετά την υπουργοποίηση του το 2019, ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτά και άλλα περιστατικά είναι «άγνωστο, βεβαίως, αν συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής από την ΕΥΠ των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη», προσθέτει το ρεπορτάζ, το οποίο παραθέτει και άλλο συμβάν:

«άλλο πολιτικό πρόσωπο, με το ίδιο επίπεδο… σχέσεων, εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός, ωστόσο, αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε».

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αφήνει αιχμές κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς διατυπώνει το ερώτημα αν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.  «Αγνωστο, βεβαίως, αν συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη», αναφέρει το ρεπορτάζ, χωρίς όμως να διατυπώνεται το ερώτημα αν και ο Πρωθυπουργός είχε γνώση του παρακρατικού μηχανισμού που παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους.

Παρακολουθήσεις επιχειρηματιών και με φυσική παρουσία 

Η υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθούνταν και επιχειρηματίας, αλλά και πρόσωπα που έμπαιναν στο στόχαστρο για ιδιωτικούς λόγους. Όπως αναφέρουν τα Νέα «SMS με link – παγίδα φέρεται να είχε σταλεί, στις αρχές Νοεμβρίου 2021, και σε επιχειρηματία εκτός Αθηνών, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους.

το βημα predator

Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα, αυτό φέρεται να συνέβη προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν «εχθρός» επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο.

Ακόμη παραμένει άγνωστο αν το Predator χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για υποκλοπές, αντρών και γυναικών, για ιδιωτικούς λόγους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα  από τα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορά τη φυσική παρακολούθηση ή και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικοί αποσπασμένοι σε πολιτικά πρόσωπα και πράκτορες της ΕΥΠ, ενώ αυτό που αναζητούσαν από την επιχείρηση αυτή, που έγινε αρκετά πρόσφατα, είναι αν το πολιτικό πρόσωπο «έδινε» στοιχεία σε δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ως ενορχηστρωτής του κυκλώματος παρακολουθήσεων φωτογραφίζεται στο ρεπορτάζ ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, καθώς αναφέρεται ότι τα ερωτήματα «πολλαπλασιάζονται ύστερα από τα οφέλη που φέρονται να είχαν σε συμβάσεις με το Δημόσιο επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα επικοινωνιών, ψηφιακών συστημάτων και άλλων υψηλής τεχνολογίας) οι οποίοι είχαν πολύχρονες επαφές με αυτό το σύστημα. Οι  συγκεκριμένοι ενδιαφέρονταν για θέματα επικοινωνιών σε σώματα ασφαλείας, στα συστήματα υποκλοπών της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε ύστερα από πολιτικές αντιδράσεις ».

Σχέσεις και με το οργανωμένο έγκλημα 

Τέλος στο ρεπορτάζ των Νέων γίνεται λόγος και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο να περιγράφει πλέον πως λειτουργούσε στο σύνολο του, ένα παρακρατικό κέντρο λήψης αποφάσεων που κρατούσε σε ομηρία πολιτικούς και επιχειρηματίες μέσω ενός διευρυμένου συστήματος παρακολουθήσεων, ακόμη και για ιδιωτικούς σκοπούς.

Δημητριάδης-Λαβράνος στο στόχαστρο

Εντύπωση προκαλεί το χρονικό σημείο που επιλέγει η εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να δημοσιεύσει τα παραπάνω στοιχεία, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια την υπόθεση των υποκλοπών και μάλιστα με νέα στοιχεία, όπως η  παρακολούθηση υπουργών της κυβέρνησης. Επίσης περιγράφεται για όσους γνωρίζουν σημεία της υπόθεσης με ακρίβεια ο τρόπος δράσης της παρακρατικής οργάνωσης που στεγάζονταν στο Μαξίμου, με την απουσία απο το κάδρο ενός μόνο προσώπου. Του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, που φέρεται να μην γνώριζε τη δράση των στενών του συνεργατών, αλλά και ότι παρακολουθούνταν η μισή «πολιτικοοικονομική ζωή» του τόπου.

Αντίθετα το ρεπορτάζ των Νεών ρίχνει το σύνολο της ευθύνης του σκανδάλου των υποκλοπών σε δύο πρόσωπα. Το πρώτο είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης και το δεύτερο ο καλός του φίλος Γιάννης Λαβράνος. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις ισορροπίες στο Μαξίμου, έλεγαν χθες το απόγευμα, όταν και κυκλοφόρησε το ρεπροτάζ των Νέων, ότι η επαναφορά του θέματος και μάλιστα με τόσο επιθετικό τρόπο προς τους Γρηγοριάδη και Λαβράνο μπορεί να ερμηνευτεί είτε γιατί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον φοβούνται πλέον την εμπλοκή της δικαιοσύνης, είτε γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για λόγους που ξεπερνούν και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον ανηψιό του και άλλοτε στενό του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι ίδιοι κύκλοι βέβαια τονίσουν με νόημα, ότι ο Δημητριάδης μέχρι τώρα κάλυψε τον Πρωθυπουργό και αποδέχτηκε την ανάληψη της ευθύνης για το σκάνδαλο δίχως να θεωρεί ότι του αναλογεί, αλλά προφανώς αν χρειαστεί να μιλήσει για να «σωθεί», θα το πράξει.

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – «Το φως κέρδισε – Η σκέψη μου με τους πληγέντες στη Θεσσαλία»

Νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι ο νέος πρόεδρος του…

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Αχτσιόγλου μετά την νίκη Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών – Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας

Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε σε δηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση…

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στο 75% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

Καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αναμονή δηλώσεων από τους δύο υποψηφίους.