Βολές Αποστολάκη σε Πιερρακάκη: «Η κυβέρνηση δεν σπάει τον φαύλο κύκλο του ιδιωτικού χρέους»

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μία φορά να βαφτίσει μεταρρύθμιση τη διαχείριση των αδιεξόδων», σημείωσε μεταξύ άλλων η Μιλένα Αποστολάκη

7002335 scaled e1782721861523

Σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη ως τομή που «σπάει τον φαύλο κύκλο».

Η κ. Αποστολάκη ξεκινά τη δήλωσή της αναφέροντας ότι «Οι πανηγυρισμοί τελειώνουν εκεί που αρχίζει η αλήθεια. Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεταρρύθμιση πολιτικές που, όπως αναφέρει, αποτελούν διαχείριση προβλημάτων τα οποία η ίδια δημιούργησε και διατήρησε τα τελευταία επτά χρόνια.

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μία φορά να βαφτίσει μεταρρύθμιση τη διαχείριση των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί εδώ και 7 χρόνια. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν αποτελούν μια φυγή προς τα πίσω που παρουσιάζονται ως άλματα προς τα εμπρός», τονίζει.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραθέτει έξι βασικά σημεία κριτικής για τις νέες ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τις δικαστικές ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποια πολιτική πρωτοβουλία, αλλά υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

«Πρώτον, ως προς τις δικαστικές ρυθμίσεις του ν. 3869/2010, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική πρωτοβουλία. Υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με τη δεσμευτική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση δεν ήταν γνωμοδότηση, ούτε πρόσκληση σε διαβούλευση με τράπεζες και servicers. Ήταν δικαστική κρίση που έκρινε με σαφήνεια τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων, τη μηνιαία βάση εκτοκισμού αλλά και την αναδρομική εφαρμογή από τον χρόνο έκδοσης του νόμου. Η κυβέρνηση ούτε θεσπίζει ούτε χαρίζει την «αναδρομικότητα» της απόφασης. Η αναδρομικότητα είναι αυτονόητη συνέπεια της ερμηνευτικής κρίσης της Ολομέλειας. Η απόφαση δεν δημιούργησε νέο κανόνα από τη δημοσίευση της και εφεξής. Ερμήνευσε ποιος ήταν εξαρχής ο νόμιμος τρόπος εκτοκισμού των αποφάσεων του ν. 3869/2010. Επομένως, η συμμόρφωση δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κυβερνητική γενναιοδωρία.»

Ως δεύτερο ζήτημα, ζητά να αποσαφηνιστεί τι θα συμβεί με τις ρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζει, καταγγέλθηκαν παράνομα εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού των οφειλών.

«Δεύτερον, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός των Οικονομικών αποφεύγουν να συμπεριλάβουν στις τοποθετήσεις τους την απάντηση σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα: τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις που καταγγέλθηκαν παράνομα, επειδή οι οφειλές υπολογίστηκαν με λανθασμένο τρόπο. Δεν αρκεί να διορθωθεί ο τρόπος υπολογισμού από εδώ και πέρα. Πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση για τους δανειολήπτες που έχασαν τη ρύθμισή τους εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Διαφορετικά, η συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση θα είναι «μισή» και η αδικία θα παραμείνει.»

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κ. Αποστολάκη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνο στον αριθμό των ρυθμίσεων, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία για τη βιωσιμότητά τους.

«Τρίτον, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκρύπτει την ουσία. Πανηγυρίζει για αριθμούς ρυθμίσεων, αλλά δεν αναφέρει πόσες από αυτές παραμένουν ενεργές, πόσες κατέρρευσαν και πόσες οφειλές ξανακοκκίνισαν. Η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων είναι το πραγματικό μέτρο επιτυχίας, όχι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις αυτοθαυμασμού.»

Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της στις νέες διατάξεις, θεωρώντας ότι ενισχύουν τη θέση των πιστωτών εις βάρος των οφειλετών.

«Τέταρτον, με τις νέες διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ισχύς στους πιστωτές. Η δυνατότητα πρότασης ρευστοποίησης της λοιπής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν μπορεί να αποτελεί μονομερές δικαίωμα των πιστωτών. Πρώτος ο ίδιος ο οφειλέτης πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να διαθέσει, ώστε να διασώσει την κύρια κατοικία του.»

Επιπλέον, εκτιμά ότι η μετατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης σε εκτελεστό τίτλο αλλοιώνει τον χαρακτήρα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Πέμπτο, η μετατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης σε εκτελεστό τίτλο αλλάζει τη φύση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ένα εργαλείο που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2020 από την Κυβέρνηση για να υπηρετήσει τη δεύτερη ευκαιρία μετατρέπεται σε προστάδιο αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο πολίτης οδηγείται να αποδεχθεί μια οφειλή και μια ρύθμιση χωρίς ουσιαστική δυνατότητα αμφισβήτησης, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την αναβίωση σχεδόν ολόκληρου του αρχικού χρέους.»

Τέλος, χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

«Έκτο, οι72 δόσεις για οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ είναι μια περιορισμένη και ανεπαρκής ρύθμιση. Δεν περιλαμβάνει όλες τις νεότερες οφειλές, δεν προβλέπει ουσιαστικό κούρεμα βασικής οφειλής, δεν λαμβάνει υπόψη παράλληλες υποχρεώσεις και παραμένει αυστηρή ως προς την απώλειά της. Δεν σπάει τον φαύλο κύκλο, αντιθέτως κινδυνεύει να τον αναπαράγει».

Η κ. Αποστολάκη επισημαίνει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε εκ νέου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Όπως αναφέρει, αυτή περιλαμβάνει υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ειδική αιτιολόγηση των απορρίψεων, διαφάνεια στον φάκελο της οφειλής, ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, ρύθμιση έως 120 δόσεων για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, καθώς και ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.

Κλείνοντας τη δήλωσή της, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

«Η κυβέρνηση δεν σπάει τον φαύλο κύκλο του ιδιωτικού χρέους. Τον διαχειρίζεται με όρους επικοινωνίας και τον αναπαράγει με όρους ανισότητας. Για εμάς, επιτυχία είναι να αυξάνονται οι βιώσιμες ρυθμίσεις, να προστατεύεται ουσιαστικά η πρώτη κατοικία και να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στον πολίτη και τους πιστωτές. Αυτό είναι το πραγματικό πεδίο ευθύνης. Και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από όσα λέει, αλλά από όσα απέτυχε να λύσει. Και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη».

Διαβάστε επίσης:

Μιλένα και Ζωή: Οι δύο σχολές που ξεχωρίζουν στην Εξεταστική

Πυρά Αποστολάκη κατά Πιερρακάκη: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα»

Μ. Αποστολάκη για υποκλοπές: «Είναι χρέος στη Δημοκρατία και το πολίτευμα να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.g

Οι Προτάσεις μας

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

ermou_xristougenna_magazia_kyriaki

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν, μαζί…

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Για ανώνυμο mail που κατονόμασε τρία άτομα ως υπαίτιους της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin και…

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

7026694

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

«Οι Ηλείοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα του κλάδου τους στην περιοχή…

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

AT OMONOIAS 1024x473 1

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ η εισαγγελική πρόταση έκανε λόγο για απαλλαγή των…

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

ryanaik

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Ryanair αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την αλλαγή πορείας, επιστρέφοντας το…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ράμμος για συλλήψεις της υπόθεσης Marfin: «Λιντσάρισμα και κανιβαλισμός ανθρώπων που μπορεί να αποδειχτούν αθώοι»

1508232

Χρήστος Ράμμος για συλλήψεις της υπόθεσης Marfin: «Λιντσάρισμα και κανιβαλισμός ανθρώπων που μπορεί να αποδειχτούν αθώοι»

Ο κ. Ράμμος κάνει λόγο για «λιντσάρισμα» και «κανιβαλισμό» ανθρώπων «οι οποίοι μπορεί τελικά να…

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 2 αποφάσεις που ψηφίζει η ΚΕ – Επαναφορά Πολάκη και ανατροπή απόφασης στην στήριξη σε Τσίπρα

7027996

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 2 αποφάσεις που ψηφίζει η ΚΕ – Επαναφορά Πολάκη και ανατροπή απόφασης στην στήριξη σε Τσίπρα

Μετά την ψηφοφορία που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να διακοπεί η ΚΕ και θα συνεχιστεί…

Παππάς στην ΚΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται, παρών στις εκλογές» – Τι είπε για Τσίπρα και Φάμελλο

7027859

Παππάς στην ΚΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται, παρών στις εκλογές» – Τι είπε για Τσίπρα και Φάμελλο

«Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται επειδή ακριβώς αυτό επιβάλλει το Καταστατικό. Όχι επειδή το επέλεξε κάποιος»,…

Παππάς: Η δήλωση Κουβέλη επιβεβαιώνει τη συνεδρίαση της Κ.Ε.-Τα θέματα που θα θέσει ο Πολάκης

69924061

Παππάς: Η δήλωση Κουβέλη επιβεβαιώνει τη συνεδρίαση της Κ.Ε.-Τα θέματα που θα θέσει ο Πολάκης

Η Αναστασία Σαπουνά, δεν είχε «ούτε νομιμοποίηση ούτε αρμοδιότητα» να ακυρώσει την αυριανή συνεδρίαση, δήλωσε…

Άργος: ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των πυροβολισμών κατά του 20χρονου

7025719

Άργος: ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των πυροβολισμών κατά του 20χρονου

Ανακοινώσεις για τα γεγονότα της νύχτας της Τρίτης, 7 Ιουλίου 2026, εξέδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ