Βολές Αναστασιάδη κατά Τουρκίας και… ΟΗΕ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών

Στις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και στην αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ εστίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

anastasiadis nikos ohe 1

Η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της, ανέφερε από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Ν. Αναστασιάδης, προσφωνώντας για τελευταία φορά υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, τις ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για φθίνουσα πορεία και σταδιακή απώλεια της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει μετατραπεί όπως είπε σε αποθετήριο προβλημάτων.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Ως αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς, υιοθετεί μια στάση ίσων αποστάσεων, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με παραβίαση αποφάσεων, ψηφισμάτων και καθορισμένου πεδίου εφαρμογής και αρμοδιότητας που έχουν αναφερθεί σαφώς στη Γραμματεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν θάρρος τα κράτη που προβαίνουν σε παραβιάσεις, τα οποία όχι μόνο αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δημιουργούν και νέα προηγούμενα εκτός του πλαισίου της νομιμότητας».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως οι αναφορές του στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη δομή και τον μηχανισμό εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν προκύπτει μόνο από την εκτίμησή του για άλλα διεθνή προβλήματα, αλλά και από αυτά που η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται και να υποφέρει ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

«Με βαθιά απογοήτευση άκουσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι, και παραθέτω επί λέξει: «Ως Τουρκία θέλουμε όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Πόσο προκλητικό και ειρωνικό είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο να προβάλλει έναν τέτοιο ισχυρισμό, όταν απειλεί να καταλάβει τα ελληνικά νησιά ή όταν διαπράττει χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ενός κυρίαρχου και γειτονικού κράτους, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου; Πόσο πιο προκλητικό είναι να εκφράζεται η επιθυμία για επίλυση διαφορών «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», όταν ο ίδιος αρνείται να εφαρμόσει πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα και δημιουργεί νέα τετελεσμένα; Ο κ. Ερντογάν πέρυσι ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας διευθέτησης που θα βασίζεται στις ούτω καλούμενες «πραγματικότητες επί του εδάφους», ενώ φέτος μίλησε για την ανάγκη όλοι να «δουν την αλήθεια» και ότι υπάρχουν «δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί στο νησί σήμερα». Και αναρωτιέμαι, για ποια αλήθεια μιλάει;

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…