Newsroom

Newsroom

Βιβλιοπρόταση: "Ιστορίες από την Κολιμά"

Τι είναι λοιπόν οι “Ιστορίες από την Κολιμά”; Είναι ένα ντοκουμέντο, μια μαρτυρία, και ταυτόχρονα υψηλή λογοτεχνία. Είναι ο πλέον…

salamof

Τι είναι λοιπόν οι “Ιστορίες από την Κολιμά”; Είναι ένα ντοκουμέντο, μια μαρτυρία, και ταυτόχρονα υψηλή λογοτεχνία. Είναι ο πλέον ωμός ρεαλισμός μπολιασμένος αριστοτεχνικά με το φαντασιακό της τέχνης σε τέτοιο βαθμό που ο αναγνώστης να δυσκολεύεται να τα ξεχωρίσει. Οι ήρωές του είναι πρόσωπα υπαρκτά, με τις ζωές τους, τη δραστηριότητά τους, την τραγική μοίρα τους, και την ίδια στιγμή γίνονται οι ήρωες ενός ασύλληπτου, σκοτεινού κόσμου: μισητοί θύτες (εδώ όλοι οι δολοφόνοι αναφέρονται με τα πραγματικά τους ονόματα, όπως διευκρινίζει κι ο ίδιος) και τρομοκρατημένα, μπερδεμένα, θυμωμένα θύματα (για πολλά εξ αυτών χρησιμοποιεί ονόματα ποιητών, συγγραφέων, λογοτεχνικών ηρώων, κ.λ.π.).

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Ο Βαρλάμ Σαλάμοφ έζησε την εμπειρία του σοβιετικού γκουλάγκ από τα 21 ώς τα 50 του χρόνια. Με ρεαλισμό στην προσέγγιση και γραφή που συγκλονίζει και μαγεύει ακόμα και σήμερα αφήνει τον αναγνώστη να παρασυρθεί σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι πολιτικής, ιστορίας, ομορφιάς και επιβίωσης. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, δεν καυτηριάζει τον κομμουνισμό και τον Στάλιν, αλλά προσπαθεί να προσεγγίσει και να κατανοήσει μια ολόκληρη συνταρακτική εποχή. 

ιστορίες από την κολιμά

Info: Ιστορίες από την Κολιμά του Βαρλάμ Σαλάμοφ, μετάφραση-πρόλογος Ελένη Μπακοπούλου, για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίνδικτος – 2011.

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…