Newsroom

Newsroom

Το βιολί του ο Όλι Ρεν για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή

Η παραδοχή του ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή προκάλεσαν τριγμούς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα στελέχη του ΔΝΤ, ούτε…

oli ren

Η παραδοχή του ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή προκάλεσαν τριγμούς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα στελέχη του ΔΝΤ, ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκαν ότι η τεράστια ύφεση, η φτώχεια και η ανεργία που προκάλεσαν στην Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, οφείλονταν σε ένα λάθος.. πολλαπλασιαστή. Σαν να πρόκειται για ένα απλό τυπικό λάθος στον υπολογισμό κάποιου μεγέθους και όχι για το βιοτικό επίπεδο ενός ολόκληρου λαού.

Παρά τις αντιδράσεις όμως η Κομισιόν συνεχίζει το βιολί της. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν συνεχίζει το βιολί του. Με απόλυτη κυνικότητα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των εκθέσεων.

«Η σημασία των πρόσφατων μελετών σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή είναι περιορισμένη λόγω του βραχυπρόθεσμου ορίζοντά τους και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα», ήταν η απάντηση του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να επισκεφτεί την Ελλάδα και να δει από κοντά τα αποτελέσματα του λάθος πολλαπλασιαστή. Τα εκατομμύρια των ανέργων, τη φτώχεια, και τις εκατοντάδες αυτοκτονίας στις οποίες οδηγούνται απελπισμένοι πολίτες.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Όλι Ρεν:

Η σημασία των πρόσφατων μελετών σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή είναι περιορισμένη λόγω του βραχυπρόθεσμου ορίζοντά τους και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα στο κλίμα εμπιστοσύνης τα οποία υλοποιούνται τώρα και από τα οποία επωφελούνται οι ευάλωτες χώρες.

Αν ληφθεί υπόψη η απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών, όπως εκφράζεται από τα αυξανόμενα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, προκύπτει ότι τα στοιχεία δεν είναι ασύμβατα με ένα μέσο πολλαπλασιαστή κατώτερο της μονάδας, όπως χρησιμοποιείται στην περίπτωση των κοινών μακροοικονομικών μοντέλων.

Οι πρόσφατες μελέτες έχουν πολύ περιορισμένη χρηστικότητα ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, άποψη η οποία εκφράστηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό τύπο από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ .

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε το 15,6% του ΑΕΠ το 2009 και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτούν το υψηλό ελληνικό χρέος. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δρομολόγηση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής την άνοιξη του 2010.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα και τα προβλήματα υλοποίησης εξακολουθούσαν να είναι παρόντα κατά τα πρώτα έτη του προγράμματος. Από το περασμένο καλοκαίρι το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε με αποφασιστικότητα στη σωστή πορεία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της Ευρωομάδας ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και σηματοδότησε την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταίροι της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να παρατείνουν κατά δύο έτη την χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…